luni, 24 iulie 2017

Cheesecake cu piure de nectarine

cheesecake cu nectarine

Ingrediente:

Blat:
150 gr biscuiți Petit Beurre
250 gr biscuiți Speculoos
esență de rom
100 gr unt

Crema de brânză:
500 gr mascarpone
250 gr brânzică de vaci
9 linguri de zahăr
esență de vanilie
4 ouă
1 praf de sare


Piure de nectarine:
7-9 nectarine
20 gr gelatină
3 linguri de zahăr

Pregătire:

Blat:
Topim untul la foc mic și îl lăsăm deoparte.
Cu ajutorul unui blender, măcinăm biscuiții până au un aspect nisipos. Adăugăm câteva picături din esența de rom, apoi turnăm untul topit, puțin câte puțin și amestecăm cu degetele cât să cuprindă toată compoziția de biscuiți. Atenție! Aspectul tot nisipos trebuie să rămână, dar suficient de umed cât să poată fi modelat, dacă mai rămâne unt, nu este nicio problema, îl refolosim sau îl aruncăm :D.
Pregătim o tavă rotundă de cheesecake/tort, cu fundul detașabil. Pe fundul detașat al tăvii punem bucata de hârtie de copt, apoi punem și partea cealaltă a tăvii, o prindem și tăiem cu o foarfecă excesul de hârtie.
Adăugăm biscuiții și aranjăm în tavă astfel încât să fie cât mai uniform.

biscuiti cheesecake
blat prajitura branza

Crema de brânză:
Separăm gălbenușurile de albuș, batem spumă albușurile împreună cu 3 linguri de zahăr și frecăm gălbenușurile cu alte 3 linguri de zahăr.
În alt bol punem toată brânza, esență de vanilie după gust, un praf de sare, gălbenușurile și amestecăm totul bine, cu ajutorul unui mixer. Apoi adăugăm treptat albușurile spumă și amestecăm cu o spatulă, ușor, de jos în sus.
Când crema devine omogenă, o punem peste blatul de biscuiți și adăugăm tava în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 50 de minute. (Este recomandat să puneți tava de cheesecake peste o tavă plată, în cuptor)

crema de branza prajitura
cheesecake

Piure de nectarine:
În timp ce cheesecakeul se coace, spălăm nectarinele, le tăiem în bucăți și le dăm prin blender. Păstrăm 2-3 nectarine pentru ornat.
Punem piureul obținut într-o tigaie cu 3 linguri de zahăr și lăsăm pentru aproximativ 10-15 minute pe foc mediu, amestecând continuu (ca și cum am pregăti merele pentru o plăcintă de mere).
Lăsăm deoparte tigaia până se mai răcește.
Odată ce s-a mai răcit și prăjitura din cuptor, începem să pregătim un plic de gelatină și îl turnăm peste piure. Amestecăm totul foarte bine.

praitura cu branza

Adăugăm piureul de nectarine peste prăjitură și ornăm cu felii de nectarine. Mai pregătim un plic de gelatină și o turnăm peste fructe. Lăsăm totul la frigider și servim a doua zi :)

sâmbătă, 22 iulie 2017

Salată de vinete și ardei capia

salata de vinete
Ingrediente:
5-6 vinete mici
2 ardei capia
o ceapă mică mică
2 linguri de ulei de floarea soarelui
sare
piper


Pregătire:

🍆Ne ducem la supermarket, sau și mai bine, la piață, și alegem cele mai frumoase vinete și 2 ardei capia zdraveni. Avem grijă să avem o ceapă și puțin ulei și cam asta ar fi tot ce ne trebuie, că doar sare și piper avem toți.
🍆Spălăm bine legumele topless, pregătim o tavă cu hârtie de copt și aranjăm vinetele și ardeii pe "șezlong" pentru o seziune de bronz.


🍆Introducem tava în cuptorul preîncălzit la câât mai multe grade, caniculă să fie, cu grijă să întoarcem legumele la jumătatea timpului pentru a nu fi bronzate doar pe o parte. Le ținem pentru aproximativ 30 min, până sunt bine coapte (se simt moi, iar vinetele tind să explodeze :))).




🍆Cum și noi intram repede în marea răcoroasă, după o sesiune intensă de plajă, decojim legumele sub jet de apă rece și le lăsăm într-o strecurătoare (cu grijă, vor fi foarte fierbinți). Le mai udăm cu apă rece să grăbim răcirea lor.


salata de vinete si ardei capia

🍆De îndată ce s-au răcit, tocăm vinetele frenetic cu un cuțit, sau și mai bine, cu tocător de vinete, dacă avem, și le punem într-un castron adânc. Dacă sunt zemoase, le mai stoarcem în palmă, este de preferat să nu își lase zeamă în salată.

salata de vinete si ardei capia

🍆Ardeii capia îi tăiem cubulețe și îi lăsăm deoparte, deoarece îi adăugăm la sfârșit.
🍆Curățăm ceapa și o tăiem cubulețe. Dacă este mai mare, punem doar jumătate. O adăugăm peste vinete și cu ajutorul unui mixer, mixăm bine de tot, adăugând câte puțin ulei și sare și piper, după gust. Ne oprim din mixat când are acel aspect al vinetelor făcute de mama acasă, iar gustul este pe măsură. Apoi adăugăm ardeii capia tăiați cubulețe și amestecăm cu o lingură.
🍆Dacă nu avem ardei, putem face doar cu vinete, sau...dacă ne plac vinetele cu maioneză făcută în casă, mai migălim încă puțin. Vreo 15 minute așa.. de mixat un gălbenuș..două.. cu ulei de floarea soarelui, zeamă de lămâie și un strop de muștar.

salata de vinete si ardei capia
Recomandare servire: pe pâine prăjită, cu roșii bune, coapte alături și o telemea de vacă!