joi, 5 mai 2016

Lasagna




Ingrediente:

- 1 pachet de foi lasagna (500 g);
- 200 g cașcaval sau parmezan.

Pentru sosul bolognese:
- 600-700 g carne tocată de vită, sau mix vită+porc;
- 2 cepe;
- 1 morcov mare;
- 1 ceașcă de vin roșu;
- 1 conservă de roșii de 400 g;
- 3 linguri pastă de tomate;
- ulei de măsline;
- sare, piper, busuioc.

Pentru sosul bechamel:
- 3 căni de lapte;
- 100 g unt;
- 3 linguri cu vârf de făină;
- piper;
- opțional: nucșoară, dacă aveți.


Preparare:

sos lasagnaPasul 1: Sosul bolognese - Curățăm și spălăm legumele, tăiem cepele cât mai mărunt și răzuim morcovul. Punem ulei de măsline într-o tigaie adâncă, atât cât să călim legumele, iar după 1-2 minute punem și carnea tocată. Odată ce carnea și-a schimbat culoarea, turnăm vinul, lăsăm până se pierde alcoolul, apoi punem conținutul conservei de roșii. Lăsăm sosul la foc mediu pentru aproximativ 30 minute, amestecând din când în când. Când este gata, (acesta o să și scadă), condimentăm cu sare, piper și busuioc.


Pasul 2: Sosul bechamel - Topim untul la foc mic, amestecând mereu. Când acesta s-a topit, punem câte o lingură de făină, apoi încorporăm cu un tel (nu toată făina deodată). Amestecăm totul bine și începem să turnăm câte puțin lapte (eu nu îl fierb înainte, să mai scutesc din timp), ca și cum am turna ulei pentru maioneză, puțin câte puțin. Mărim treptat cantitatea de lapte pe care o punem. După ce terminăm tot laptele, adăugăm nucșoară (dacă aveți) sau piper. Dacă preferați sosul mai moale, mai adăugați lapte. (Secretul este să puneți puțin lapte la început și să amestecați bine cu o lingură sau cu un tel până la final)
         

  sos alb
          (deja putem da drumul la cuptor)

Pasul 3: Lasagna - Punem hârtie de copt într-o tavă adâncă, ulei de măsline și punem primul strat de foi de lasagna (nu e nevoie să le fierbeți înainte). Punem o parte din sosul bolognese (cantitatea depinde de numărul de straturi pe care doriți să le aveți, la mine au fost 3 straturi mici de carne). Acoperim sosul bolognese cu sos alb (păstrați sos bechamel pentru a pune deasupra la sfârșit) și cașcaval răzuit. Punem alt strat de foi de lasagna (dacă prima dată le-ați aranjat pe verticală, acum să le puneți pe orizontală), sos bolognese, sos bechamel, cașcaval (în această ordine), până terminați sosurile (să aveți foi de lasagna deasupra). 


Ungem ultimele foi cu sosul alb, punem cașcaval și băgăm în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30-40 minute la 170 grade. După 25 de minute (când s-au înmuiat foile) întrerupem puțin coacerea pentru a înțepa pe alocuri cu o furculiță.

Poftă bună!


Delicios!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu