Ingrediente:
- 8 linguri de zahăr;
- 1/2 esență de rom;
- 1 kg cartofi;
- 350-400 gr făină;
- 2 ouă;
- 150 ml apă fierbinte;
- 200 gr pesmet.
Pregătire:
Pasul 1 - Cartofii: Punem un vas mare cu apă la fiert, curățăm cartofii, îi tăiem cuburi și îi punem la fiert când începe și apa să fiarbă.
Pasul 2 - Pesmetul: Punem pesmetul și 3 linguri de zahăr într-o tigaie la foc mic și amestecăm ușor până se rumenește (atenție să nu se topească zahărul, sau să se ardă pesmetul). Câteva minute sunt suficiente.
Pasul 4 - Siropul: Topim 5 linguri de zahăr la foc mic, amestecăm cu grijă să nu se ardă și turnăm apa fierbinte puțin câte puțin, odată ce acesta s-a topit. Oprim focul și adăugăm esența de rom.
Pasul 5 - Aluatul: Odată ce s-au fiert cartofii, îi scurgem, îi lăsăm să se răcească, iar apoi îi pasăm bine (eu am folosit un mixer vertical), adăugăm 350 gr de făină și cele 2 ouă și omogenizăm (prefer să arunc deoparte lingurile și să folosesc mâinile la acest pas). Aluatul nu trebuie să fie foarte tare, ci pufos, de aceea punem apoi restul de făină dacă este nevoie.
Pasul 6 - Final: Luăm câte puțin aluat în palme, punem câte o căpșună sau o bucată de nectarină și facem o gălușcă. Punem în vasul cu apă fierbinte. Atunci când se ridică la suprafață înseamnă că este gata și strecurăm, dăm gălușca prin sirop, apoi prin pesmet. Facem asta până se termină aluatul :)
Rezultatul:
Ce poți face dacă termini aluatul și mai rămâi cu fructe, dar nu ai poftă și nici nu vrei să le arunci :))
Eu le-am pus într-o cratiță cu 2-3 linguri de zahăr și am făcut un borcănel mic de dulceață. Paam paam:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu