sâmbătă, 23 aprilie 2016

Sărmăluțe în foi de ștevie cu ciuperci și ton


Ingrediente:

- 3 legături de ștevie, cu frunzele cât mai mari;
- 500 g ciuperci champignon proaspete;
- bucăți de ton în ulei vegetal, aprox. 150 g;
- 1/3 cană de orez;
- 6 lingurițe de pastă de tomate;
- 3 lingurițe de făină;
- 1 ceapă roșie;
- ulei de floarea soarelui;
- condimente;
- 1/2 legătura de pătrunjel.

Preparare:

Pasul 1 - Ștevia: Pregătim o oală mare cu apă, punem la fiert. Între timp spălăm bine fiecare frunză. (păstrați câteva frunze pentru mai târziu, cele mai subțiri)
Când apa începe să fiarbă, luăm câte 5-6 frunze și le lăsăm pentru 3-4 secunde în apă, apoi le punem deoparte într-o sită. Când am terminat de pregătit ștevia, clătim cu apă rece.
Lăsăm deoparte la scurs.

Pasul 2 - Umplutura: Spălăm și tocăm mărunt ceapa roșie. Curățăm ciupercile și le dăm prin blender. Punem puțin ulei de floarea soarelui într-o tigaie, călim ceapa, adăugăm ciupercile mărunțite. Lăsăm câteva minute și apoi adăugăm o jumătate de cană cu apă și orezul. Oprim focul când orezul s-a fiert și lăsăm deoparte la răcit.




Pasul 3 - Cotoarele șteviei: Tăiem cu un cuțit ascuțit cotorul fiecărei frunze (puteți face asta și înainte să o fierbeți):
Pasul 4 - Tonul: Adăugăm compoziția din tigaie într-un vas, tonul scurs de ulei, 3 linguri de pastă de tomate, condimentăm și amestecăm totul bine.





Pasul 5 - Sărmăluțe: Într-o oală adâncă punem puțin ulei de floarea soarelui, acoperim fundul vasului cu frunze de ștevie (cele nefierte). Punem o linguriță de compoziție pe fiecare frunză și rulăm, ca la sărmăluțele de varză. Aranjăm fiecare sărmăluță în oală, peste frunzele de ștevie.


Pasul 6 - Sosul: Amestecăm celelalte 3 lingurițe de pastă de tomate cu o cană de apă și făina, turnăm sosul în oală, până vor fi toate acoperite. Dacă nu ajunge, mai completați cu apă și agitați oala să fie sosul răspândit uniform. Condimentăm. Lăsăm la fiert, la foc mic pentru aproximativ 15 min (se vor face repede, deoarece orezul este deja fiert). Cu câteva minute înainte să oprim focul, punem pătrunjelul tocat.


Poftă bună!
Paște fericit!

joi, 21 aprilie 2016

Dovlecei și vinete umplute


Ingrediente:

🍆2 vinete;
🍆3-4 dovlecei mici;
🍆700 g carne amestec vită+porc;
🍆1 ceapă pentru umplutură, 2 cepe pentru sos;
🍆 1/2 legătură mărar;
🍆 1 pumn orez;
🍆1 lingură pastă de tomate;
🍆 1 linguriţă de făină: 
🍆1 conservă de roșii;
🍆1/2 cană de vin alb;
🍆sare, piper, busuioc;
🍆ulei de floarea soarelui.
Opțional: smântână pentru dovlecei, telemea de vacă sau cașcaval pentru vinete.
                                        

Pregătire:





Pasul 1- Carnea: Tăiem mărunt o ceapă și o călim într-o oală cu puţin ulei de floarea soarelui.
Când ceapa s-a înmuiat, adăugăm carnea tocată și amestecăm. Lăsăm pe foc (cu grijă să mai amestecăm din când în când) și ne ocupăm de vinete și dovlecei :



Pasul 2- Legumele:  Spălăm vinetele, le tăiem pe jumătate și le scobim. Tăiem ce ne rămâne din vinete şi adăugăm peste carne.(încercăm să nu irosim) Facem același lucru și cu dovleceii, doar că nu îi tăiem, doar că îi scobim cu o linguriţă.


Pasul 3- Carnea 2: Adăugăm vinul peste carnea de pe aragaz. Lăsăm aproximativ 10 min, apoi adăugăm pasta de tomate și orezul. Oprim focul. Condimentăm, punem puțin mărar tocat și amestecăm bine.



Pasul  4 - Vinetele la cuptor:  Punem puțin ulei de floarea soarelui într-o tavă adâncă, umplem vinetele  cu amestecul de carne tocată, condimentăm, punem jumătate din conserva de roșii în tavă și completăm cu apă până se acoperă partea de jos a vinetei (aveți grijă să nu fie prea multă apă). Feliem o ceapă și o aruncăm pe alocuri în tavă. Condimentăm și băgăm la cuptor pentru aproximativ 1 oră la 180 grade. (până se fac vinetele)



Opțional: Când sunt aproape gata, adăugăm puțină brânză.


Pasul 5 - Dovleceii pe aragaz: (Dovleceii se gătesc mai repede decât vinetele, aşa că am preferat să îi fac pe aragaz) . Punem linguriţa de făină în conserva de roşii şi amestecăm. Umplem dovleceii cu ce ne-a mai rămas din carnea tocată, îi aranjăm pe verticală într-o cratiţă adâncă, punem amestecul din conservă, feliile întregi ale unei cepe, restul de mărar, puţină apă dacă mai este nevoie ( să nu treacă apa de dovlecei) şi condimentăm. Dovleceii sunt gata când s-au înmuiat.

🍆Poftă bună!












































marți, 12 aprilie 2016

Crenvurști în aluat cu cașcaval, susan și mac

De fiecare dată când trec pe lângă o simigerie poftesc la covrigii calzi cu crenvurști și cașcaval. Am zis să încerc să îi fac și eu, dacă tot sunt o fană atât de mare și o gospodină în devenire. (Știu că așa fac gospodinele în ziua de azi, tot ce pot cumpăra deja făcut, trebuie să încerce și ele să facă, și de cele mai multe ori se merită). Ei bine, nu au ieșit chiar la fel, că doar nu am un cuptor special, dar cu siguranță au fost o gustare apreciată de musafiri.


Ingrediente (pentru 20 de covrigi):

- 20 crenvurști de pui;
- 600g faină pentru aluat + 100g;
- 30 g drojdie proaspată;
- mac, susan;
- 1 ou întreg;
- 1 gălbenuș;
- sare;
- 1 linguriță de zahăr;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- cașcaval cât cuprinde.

Pregătire:

Pasul 1- Drojdia: Într-un castronel frecăm drojdia proaspătă cu lingurița de zahăr, adăugăm aproximativ jumătate de cană de apă călduță (NU fierbinte), o lingură de făină, amestecăm ușor totul și lăsăm deoparte pentru câteva minute să se umfle maiaua, de preferat aproape de o sursă de căldură. (NU adăugați sare la acest pas, deoarece împiedică procesul de fermentație)





Pasul 2- Aluatul: Într-un vas adânc punem făina, adăugăm maiaua, puțină sare, uleiul de măsline, ne dăm toate inelele jos de pe degete, ne sumetecăm mânecile, ne murdărim pe palme cu făină și începem să frâmăntăm până se leagă totul și avem o cocă frumoasă. Mai adăugați făină dacă este cazul.


Acoperim vasul cu folie și lăsăm coca să crească până se umple recipientul.


Odată ce s-a umflat aluatul, se mai frământă puțin și se lasă deoparte pentru 15 minute. Apoi se folosește.

 Pasul 3- Crenvurștii: Pentru fiecare covrig avem nevoie de o mână de aluat:

Pe o tavă cât mai lată punem hârtie de copt, ungem cu puțin ulei de măsline și o lăsăm deoparte până pregătim crenvurștii în aluat.

Punem puțină făină pe o suprafață curată și suficient de mare cât să ne putem juca. Aplatizăm cantitatea de aluat pentru fiecare covrig, punem câte un crenvurst și o bucată mică de cașcaval, împachetăm totul bine și aranjăm fiecare "viitor covrig" în tavă.

Când ajungem cam pe la al 10-lea crenvurst, dăm drumul la cuptor.

Eu am pregătit o parte din covrigi și fără cașcaval, am rulat puțin aluatul și am înconjurat crenvurștii cu el.

Pasul 4- Final: Într-un castron mic punem oul și gălbenușul, puțină sare și piper și amestecăm bine. Cu ajutorul unei pensule ungem fiecare covrig, iar apoi presărăm mac și susan.

Am avut 2 tăvi, una de covrigi cu cașcaval și una fără.


Băgăm fiecare tavă la cuptor pe rând (doar o tavă, dacă aveți una suficient de mare) la 180 de grade, până se coace aluatul (crenvurștii se vor face imediat), aproximativ 20 de minute pentru fiecare tavă.

Rezultatul:



Poftă bună!

Salată de ton și cartof dulce


Iată o rețetă pe cât de ușoară, pe atât de gutoasă. Practic, am pus ce aveam prin frigider care se putea îmbina cu tonul și cartoful dulce. Se poate adauga și puțin morcov ras, daca aveți la îndemână.

Ingrediente:
-          Salată verde (eu am folosit-o pe cea de la Mega Image, deja ambalată);
-          1 conservă de ton (în ulei vegetal);
-          o ceapă verde;
-          2-3 frunze leurdă (pentru ca e sezonul ei);
-          5-6 rosii cherry;
-          1 cartof dulce mic;
-          castravete (1/4);
-          jumătate de ardei capia;
-          un avocado;
-          1 lime.

Preparare:

Pasul 1.  Curăţăm cartoful, îl spălăm bine, îl tăiem cubuleţe şi îl  băgăm la cuptor până este copt (verificaţi cu o furculiţă). Eu folosisem cartofi dulci pentru altă reţetă, iar ce mi-a mai rămas am folosit pentru această salată.

Pasul 2. Între timp spălăm legumele, le tocăm după preferinţe, scurgem tonul de ulei şi le punem într-un castron pentru salată.

Pasul 3. Odată ce s-a răcit cartoful, îl adăugăm la ingredientele deja pregătite. Punem sucul de lime şi servim.


Poftă bună J