duminică, 31 iulie 2016

Paste cu sos de roșii și creveți

                                    



Ingrediente:
-  1 pungă de creveți congelați (250 gr), dacă aveți proaspeți, cu atât mai bine;
- 300 gr tagliatele sau spaghete;
- frunze de busuioc proaspăt;
- 4 căței de usturoi;
- 400 gr roșii la conservă;
- 125 ml smântână de gătit;
- 150 ml apă;
- 100 ml vin alb;
- sare, boia de ardei iute;
- ulei de măsline.






Pregătire:

Pasul 1 - Sosul: Încălzim puțin ulei de măsline într-o tigaie adâncă, adăugăm usturoiul pisat, îl călim puțin, și apoi creveții congelați. Punem câteva frunze proaspete de busuioc, vinul alb, lăsăm câteva minute pe foc  (se vor face imediat, deoarece sunt prefierți < verificați pe pungă, trebuie numai să se decongeleze și să prindă aromele din tigaie, max 5 minute la foc mic, altfel se vor întări). Când creveții sunt gata, adăugăm roșiile și apa. În aproximativ 10 minute, sosul nostru va fi gata. Adăugăm sare și ce alte condimente ne mai plac :)

În timp ce facem sosul, fierbem și pastele:

Pasul 2 - Pastele: Punem pe foc o oală  cu 3/4 apă, iar când începe să fiarbă, adăugăm pastele și o lingură de sare. Amestecăm din când în când să nu se lipească. Lăsăm cu 2-3 minute mai puțin decât scrie pe ambalaj.

Pasul 3 - 2 in 1: Când pastele sunt gata, le strecurăm și le adăugăm peste sos (pastele vor lua aroma sosului și vor fi mult mai gustoase). Mai dăm puțin drumul la aragaz (dacă deja terminasem sosul), mai adăugăm câteva frunze de busuioc și smântâna. Amestecăm și lăsăm 2-3 minute la foc mediu. Pastele noastre sunt gata :)



Delicioase cu un pahar de vin alb alături!

miercuri, 27 iulie 2016

Pandişpan cu prune, ciocolată albă şi sirop de cidru de afine

pandispan cu prune si sirop

Ingrediente:
- prune (câte vreţi, eu am folosit în jur de 15 prune mici);
-  2 linguri de zahăr;
- ulei de floarea soarelui sau unt.
 
Pentru pandişpan:
- 8 ouă;
- 8 linguri de făină;
- 8 linguri de zahăr;
- 1/2 plic praf de copt;
- 50 gr ciocolată albă.
Pentru sirop:
- 250 ml cidru de afine;
- 2 linguri de miere;
- coajă de lime.



Pregătire:
Pasul 1 - Siropul: Într-o crăticioară punem mierea şi cidrul la foc mic. Nu o lăsăm nesupravegheată, deoarece o să se umfle cidrul. Amestecăm încet, iar când începe să se îngroaşe puţin, adăugăm şi coaja de lime. Compoziţia o să se înjumătăţească până ajunge la o consistenţă siropoasă, dar rezultatul este nemaipomenit. După ce este gata, lăsăm deoparte să ajungă la temperatura camerei.

Pasul 2 - Prunele: Spălăm bine prunele şi le tăiem în felii subţiri. Punem 2 linguri de zahăr şi amestecăm. Le lăsăm deoparte pentru a trece la pasul 3.

Pasul 3 - Pandişpanul: ( Eu folosisem 8 gălbenuşuri pentru a prepara o îngheţată de casă şi m-am trezit cu 8 albuşuri ce nu meritau să fie irosite, aşa că am decis să fac acest pandişpan fără gălbenuşuri)
Cum nu se întâmplă atât de des să foloseşti numai gălbenuşuri şi să rămâi cu albuşuri, o să mă prefac că am folosit ouă întregi:
- Separăm ouăle. Gălbenuşurile le mixăm cu 4 linguri de zahăr până încep să se albească şi zahărul să se topească (puteţi pune o linguriţă de apă fierbinte pentru a grăbi topirea zahărului).
- Mixăm albuşurile cu celelalte 4 linguri de zahăr până se întăresc - mai întâi la viteză mică, apoi mărim (atenţie să nu le faceţi mult prea tari, dacă nu alunecă atunci când întoarceţi castronul, sunt perfecte).
- Adăugăm treptat câte o lingură de făină peste albuşuri şi amestecăm încet de jos în sus pentru a nu sparge bulele de aer. Punem gălbenuşurile şi bucăţi mici de ciocolată albă, praful de copt, amestecăm (tot încet), iar pandişpanul este gata de a fi pus la cuptor.
- Pregătim o tavă cu hârtie de copt, o ungem cu unt sau ulei de floarea soarelui şi turnăm compoziţia de pandişpan. Punem deasupra bucăţile de prune şi adăugăm în cuptorul preîncălzit la 170 - 180 de grade pentru aproximativ 35 de minute.

Când pandişpanul este gata, îl lăsăm câteva minute să se răcească puţin, şi apoi turnăm siropul de cidru.



pandispan cu prune si sirop

Delicios!

miercuri, 13 iulie 2016

Salam de biscuiţi cu nucă de cocos

 
Ingrediente:

- 1 pachet de biscuiți Speculoos (500 gr) (sau simpli);
- 1 esență de rom;
- 1 cană de lapte (200-250 ml);
- 150 gr unt;
- nucă de cocos (după gust);
- 3 linguri de cacao;
- 2 linguri de zahăr;
- 50 gr merișoare.

Pregătire:

Pasul 1 - Biscuiții: Rupem toți biscuiții cu mâinile în bucăți mari.

Pasul 2 - Crema: Punem laptele la fiert la foc mic, cu untul și zahărul. Odată ce untul s-a fiert, adăugăm și lingurile de cacao, amestecăm bine să nu avem cocoloașe. Când crema începe să se întărească adăugăm merișoarele și esența de rom. Când s-a îngroșat, o lăsăm deoparte, avem nevoie de ea caldă, nu fierbinte, altfel se vor înmuia biscuiții prea tare.

Pasul 3 - 2 in 1: Când crema nu mai este foarte fierbinte, o adăugăm peste biscuiții rupți și amestecăm ușor, să nu se piardă în totalitate bucățile de biscuiți.

Pasul 4 - Forma: Cel mai util "instrument" când gătesc ceva în formă de ruladă este suportul de farfurie din bambus. Așadar, desfacem un suport, acoperim cu folie de plastic, acoperim cu nucă de cocos atât cât ne place, punem compoziția, mai adăugăm nucă de cocos deasupra și apoi începem să rulăm în formă de "salam" cu ajutorul suportului de farfurie din bambus. Legăm salamul de biscuiți îl ținem câteva ore la frigider înainte de a servi.


Să aveţi poftă!!


luni, 4 iulie 2016

Șnitele de pui servite cu ciuperci și cartofi noi la cuptor

Ingrediente:
- 500 gr piept de pui feliat;
- 2 ouă;
- făină;
- pesmet;
- ulei de floarea soarelui;
- sare, piper, boia.

 Pentru garnitură:
-1 kg cartofi noi;
- 500 gr ciuperci;
- ulei de măsline;
- 4-5 căţei de usturoi;
- 100 ml de vin;
- 150 ml de apă;
- sare, piper, rozmarin.


 Pregătire:

Pasul 1 - Şniţele: Spălăm feliile de piept de pui şi le condimentăm. Separat batem cele 2 ouă într-un castron cu sare, piper, şi ce alte condimente mai dorim. Pregătim o farfurie plată cu pesmet, alta cu făină. Dăm fiecare bucată de pui  mai întâi prin făină, apoi prin ou şi apoi prin pesmet. Avem grijă să acoperim peste tot cu pesmet, apoi prăjim fiecare şniţel în ulei de floarea soarelui. Când este rumenit pe o parte, întoarcem pe cealaltă. Se vor prăji foarte repede (sunt gata când sunt aurii pe ambele părţi).

Pasul 2 - Garnitura: Spălăm bine cartofii (cu coajă sau fără), curăţăm usturoiul şi ciupercile. Pregătim o tavă adâncă în care să le punem întregi. Adăugăm uleiul de măsline, condimentele şi apa, acoperim cu folie de aluminiu şi lăsăm pentru 35 de minute în cuptor la 180 de grade. După cele 35 de minute desfacem folia cu grijă (va fi foarte fierbinte), punem vinul şi reintroducem în cuptor pentru încă 30 de minute.

snitele de pui
Poftă bună!

Tagliatele cu bacon, busuioc proaspăt şi sos de roșii


Ingrediente:
 
- 200 gr tagliatele;
- 200 gr cubuleţe de bacon;
- 2 conserve de 400 gr de roşii întregi;
- 1 ceapă;
- 5-6 căței de usturoi
- ulei de măsline;
- 200 ml de apă;
- câteva frunze de busuioc proaspăt;
- sare, piper;
- opţional: parmezan.
 
Pregătire:
paste
Pasul 1 - Fierberea pastelor: Fierbem pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Punem pastele în apă cu puţină sare, numai când începe apa să fiarbă. Cât timp se fierb pastele pregătim sosul:
 
Pasul 2 - Sosul: Curăţăm ceapa şi o tăiem mărunt, curăţăm usturoiul, pe care îl vom folosi întreg. Le călim în puţin ulei de măsline pentru 2 minute, apoi adăugăm baconul. Când acesta începe să se prăjească, adăugăm conţinutul celor 2 conserve, apa, sarea şi piperul.
 
(după ce s-au fiert pastele, le strecurăm şi le clătim cu apă rece, pentru a nu se lipi între ele până va fi sosul gata)
 
Pasul 3 - 2 in 1: Odată ce sosul este gata, adăugăm busuiocul tocat mărunt şi pastele, mai fierbem pentru 2-3 minute, pentru a intra aroma sosului şi în ele. Pastele noastre sunt gata de a fi servite.
 
paste cu busuioc proaspat
Putem adăuga la servire şi puţin parmezan răzuit.
Poftă bună!
 

Paste cu pesmet, zahăr și scorțișoară

Un desert simplu şi rapid, pe care mulţi dintre noi l-am iubit în copilărie!

paste cu pesmet si scortisoara

Ingrediente:
- 250 gr tagliatele sau spaghete;
- 300 gr pesmet;
- 200 gr zahăr;
- 50 gr unt;
-  1 linguriţă de scorțișoară;
-  1 linguriţă de sare;
- 1/2 esență de rom;
- opţional: nucă măcinată.
Pregătire:
pesmet auriuPasul 1 - Pastele: Punem apă la fiert, iar când apa începe să fiarbă adăugăm sarea şi pastele. Lăsăm la fiert atât cât scrie pe pachet (avem grijă să nu se înmoaie prea mult, le vrem "al dente" şi amestecăm des, să nu se lipească între ele). Cât timp se fierb pastele, pregătim pesmetul:
Pasul 2 - Pesmetul: Topim untul într-o tigaie, apoi adăugăm pesmetul şi zahărul (ţinem aragazul pe foc mic) şi amestecăm încontinuu. După câteva minute adăugăm scorţişoara şi esenţa de rom (şi nucă măcinată dacă aveţi). Amestecăm bine, cât să fie o compoziţie nisipoasă, iar aromele să fie împrăştiate uniform. Lăsăm până ce pesmetul devine auriu.
Pasul 3 - Amestecăm: Strecurăm pastele şi le punem peste pesmet. Avem grijă ca fiecare pastă să fie acoperită de pesmet, altfel se vor usca.
paste cu pesmet si scortisoara
Poftă bună!