luni, 15 august 2016

Limonadă cu piure de mure

De ce să bem sucuri acidulate, pline de E-uri de la magazin, când putem să ne pregătim singure o băutură răcoroasă și sănătoasă, fără zahăr sau siropuri:


 Ingrediente:
🍹3-4 lămâi,
🍹100-200 gr de mure,
🍹2 linguri de miere,
🍹apă plată şi gheață.

Pregătire:
Spălăm lămâile, le stoarcem, punem mierea peste suc și amestecăm. Astfel, mierea va avea timp să se topească până terminăm :) 
Dăm murele prin blender, punem pasta peste sucul de lămâie. Adăugăm apă plată, în funcție de cât de concentrată vrem să fie limonada, cuburi de gheață și gata 🍹🍹.



Cum să îți păstrezi plantele în viață atunci când pleci în concediu?


Eu am mai multe ghivecele de busuioc, oregano, pătrunjel, pe care nu vreau să le sacrific odată cu fiecare concediu. La primul concediu, le-am dat atât de multă apă până să plec, încât le-am înecat :( bye bye plăntuțe.
De data asta, mi-a venit o idee mai bună:

1. Am adunat toate caserolele adânci pe care le aveam. Am început cu cele fără capac.
(S-a întâmplat să găsesc și un ambalaj de plastic de la un tort, pe care l-am tăiat de la jumătate, numai bun pentru ghivecele mari)
2. Am pus folie de aluminiu în câteva tăvi lungi și adânci.
3. Am îndepărtat farfurioarele și am aranjat ghivecele în acele caserole/tăvi.
4. Am turnat apă în caserole/tăvi (nu foarteee multă). 
Pământul va absorbi foarte multă apă, nu vă speriați, dar aveți grijă să rămână apă în caserole și tăvi până plecați.
5. Le-am aranjat pe toate, astfel încât să aibă lumină.
6. Și am plecat în conceeeediuu.



După 7 zile de concediu, plantele mele sunt biineeee, s-au bălăcit și ele puțin, dar au supraviețuit.




luni, 1 august 2016

Musaca de ardei capia copţi, cu ciuperci, măsline şi telemea de vacă

Ingrediente:


- 9-10 ardei capia;
- 200 gr telemea de vacă;
- 100 gr caşcaval;
- 100 gr măsline fără sâmburi;
- 500 gr ciuperci champignon brune;
- 1 ou;
- 1 ceapă;
- 1 legătură mică de mărar;
- ulei de masline;
- sare, piper.

Pregătire:

Pasul 1- Coacem ardeii: Pe o tavă rezistentă sau specială pentru grătar, coacem ardeii capia pe toate părţile până se vor înmuia şi înegri, apoi îi punem pe o farfurie şi îi lăsăm puţin să se răcească (se vor curăţa mai uşor dacă sunt calzi, dar pentru a ne fi mai uşor, nu îi curăţăm chiar fierbinţi).

Pasul 2- Curăţăm ardeii: Pregătim un castron cu apă rece, curăţăm fiecare ardei de coajă, folosindu-ne de apa rece pentru a ne curăţa pe degete. La final, îi curăţăm şi în interior, îi spălăm şi îi tăiem în bucăţi mari pentru straturile de musaca.

Pasul 3- Celelalte straturi:

Compoziţia 1: Pregătim ciupercile, le tăiem cât mai subţire şi le călim împreună cu ceapa tăiată mărunt, în ulei de măsline, până se vor înmuia.
Când ciupercile sunt gata, îndepărtăm sosul din tigaie (cu cât mai puţin lichid, cu atât mai bine), iar după ce s-au răcit, le amestecăm cu 1 ou şi condimente.

Compoziţia 2: Tăiem măslinele, le punem într-un castron, răzuim brânza, tocăm mărarul şi le amestecăm împreună, condimentăm cu sare (nu foarte multă, dacă este brânza foarte sărată) şi piper.

Pasul 4 - All in 1: Ungem un vas rezistent termic cu ulei de măsline, apoi aranjăm în ordinea următoare:

à1 strat de ardeià jumătate din compoziţia 1à caşcaval răzuità 1 strat de ardeià compoziţia 2 à1 strat de ardeià cealală jumătate din compoziţia 1à1 strat de ardei(dacă ne mai ajunge) à caşcaval răzuit sau felii de caşcaval.
 
 
Punem vasul în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute. 
Musaca de ardei copti
Poftă bună!

 

Ficăței de pui cu ceapă, vin alb și măsline kalamata

          Ingrediente:
  • 500 gr ficăței de pui;
  • 2 cepe;
  • 100 ml vin alb;
  • 100 gr măsline kalamata;
  • ulei de floarea soarelui;
  • 4 căței de usturoi;
  • cimbru uscat, sare, piper.
 
 
          Pregătire
  • Spălăm şi curăţăm cepele şi ficăţeii.
  • Tăiem cele două cepe în fâşii subţiri, pregătim o oală sau o tigaie cu ulei, călim la foc mediu, iar după câteva minute, (când se înmoaie ceapa) adăugăm şi ficăţeii.
  • După ce s-au rumenit ficăţeii (avem grijă să amestecăm pentru a nu se lipi de margini), punem vinul şi usturoiul tocat, măslinele şi condimentele.
  • Lăsăm câteva minute pe foc, iar după ce s-au înmuiat ficăţeii, preparatul este gata.
 

Să aveţi poftă!
 

duminică, 31 iulie 2016

Paste cu sos de roșii și creveți

                                    



Ingrediente:
-  1 pungă de creveți congelați (250 gr), dacă aveți proaspeți, cu atât mai bine;
- 300 gr tagliatele sau spaghete;
- frunze de busuioc proaspăt;
- 4 căței de usturoi;
- 400 gr roșii la conservă;
- 125 ml smântână de gătit;
- 150 ml apă;
- 100 ml vin alb;
- sare, boia de ardei iute;
- ulei de măsline.






Pregătire:

Pasul 1 - Sosul: Încălzim puțin ulei de măsline într-o tigaie adâncă, adăugăm usturoiul pisat, îl călim puțin, și apoi creveții congelați. Punem câteva frunze proaspete de busuioc, vinul alb, lăsăm câteva minute pe foc  (se vor face imediat, deoarece sunt prefierți < verificați pe pungă, trebuie numai să se decongeleze și să prindă aromele din tigaie, max 5 minute la foc mic, altfel se vor întări). Când creveții sunt gata, adăugăm roșiile și apa. În aproximativ 10 minute, sosul nostru va fi gata. Adăugăm sare și ce alte condimente ne mai plac :)

În timp ce facem sosul, fierbem și pastele:

Pasul 2 - Pastele: Punem pe foc o oală  cu 3/4 apă, iar când începe să fiarbă, adăugăm pastele și o lingură de sare. Amestecăm din când în când să nu se lipească. Lăsăm cu 2-3 minute mai puțin decât scrie pe ambalaj.

Pasul 3 - 2 in 1: Când pastele sunt gata, le strecurăm și le adăugăm peste sos (pastele vor lua aroma sosului și vor fi mult mai gustoase). Mai dăm puțin drumul la aragaz (dacă deja terminasem sosul), mai adăugăm câteva frunze de busuioc și smântâna. Amestecăm și lăsăm 2-3 minute la foc mediu. Pastele noastre sunt gata :)



Delicioase cu un pahar de vin alb alături!