sâmbătă, 10 decembrie 2016

Custard Brownie


Ingrediente:

🍪Pentru negresă:

120 gr zahăr pudră;
4 linguri de zahăr tos( pentru frecat gălbenușurile);
5 ouă mari;
4-5 linguri de făină;
75 gr unt topit;
1 plic praf de copt;
1 plic zahăr vanilinat ( pentru pus deasupra aluatului);
unt pentru uns tava;
o tabletă de ciocolată neagră;
6 lingurițe cu vârf de cacao;
stafide;
esență de migdale.



🐣Pentru crema de ou:

Aproximativ jumătate din cantitățile de la pastel de nata: cremă de ou
4 gălbenușuri;
250 ml lapte;
100 ml apă;
3 linguri de făină;
4 linguri de zahăr tos;
1 lingură de zahăr pudră;
coajă de lămâie;
1/2 esență de vanilie.



Pregătire:

1. Pregătim crema conform pașilor de la pastel de nata .

2. Separăm albușurile de gălbenușuri. Frecăm albușurile cu zahărul pudră până se întăresc, separat frecăm gălbenușurile cu zahărul tos până se topește zahărul.














3. Adăugăm făina, pudra de cacao, praful de copt, untul topit la temperatura camerei, esența, câteva stafide, bucăți de ciocolată (jumătate de tabletă tăiată cubulețe mici), amestecăm ușor, apoi adăugăm și gălbenușurile. Ungem o tavă rotundă de tort cu unt, turnăm compoziția de negresă, presărăm zahărul vanilinat deasupra și o introducem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 10 minute. Scoatem negresa din cuptor, acoperim cu crema de ou, reintroducem în cuptor și o lăsăm până devine aurie (aspect asemănător cremei de zahăr ars). Când se răcește ornăm cu restul de ciocolată și servim.






Ciorbiță de văcuță




Ingrediente (pt o oală de aprox 5 litrii):
100 gr mazăre
100 gr fasole verde
1 morcov
2 cartofi
2 cepe
2 roșii
1 dovlecel
500 ml borș (jumătate de sticlă)
1 pumn orez
1 ou
500 gr carne de vita fiartă în apă cu oțet
leuștean proaspăt sau uscat
2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
sare, piper, delikat legume

Pregătiri:

1. Punem o oală de ciorbă pe foc, aproape plină cu apă, aprox 3/4.

2. Spălăm și curățăm morcovul și cartofii, dăm morcovul pe răzuitoare și tăiem cartofii în cubulețe mici. Pregătim 2 cepe, le spălăm și le tăiem cât mai mărunt. Punem totul într-o tigaie, călim legumele în ulei de floarea soarelui pentru câteva minute, apoi le adăugăm în apa care a dat în clocot, împreună cu mazărea și fasolea.

3. Fierbem carnea separat, în apă cu puțin oțet, apoi o strecurăm și o rupem în bucățele în ciorbă.

4. Odată ce cartoful din ciorbă aproape s-a fiert, adăugăm și dovlecelul tăiat în cubulețe (acesta fierbe foarte repede). După 3-4 minute, adăugăm și roșiile decojite și tăiate cubulețe (sau jumătate din cantitatea unei conserve de roșii). Pentru a le decoji mai bine, le ținem pentru câteva minute în apă fierbinte.

5. Adăugăm orezul și borșul, sare, piper și delikat după gustul fiecărei gospodine. Lăsăm ciorba să fiarbă cu borșul aproximativ 5 minute. Între timp:

6. Punem oul într-un castron și îl batem cu o furculiță, în timp ce punem câte o lingură din ciorbă (dacă am pune oul bătut direct în ciorbă, s-ar face omletă, așa că îl batem bine cu 2-3 linguri de ciorbă). Punem conținutul castronului în oala de pe foc și continuăm să amestecăm în oală. Mai lăsăm 2-3 minute și apoi este gata.

7. Tocăm mărunt leușteanul dacă este proaspăt și îl adăugăm în ciorbă după ce oprim focul.


Poftă bună și multă inspirație și pentru felul următor!

Salată cu avocado și carne de porc la grătar



Ingrediente:

2- 3 roșii
1 avocado copt
50 gr parmezan
mușchiuleț de porc
puțin ulei de măsline
zeama de la o lămâie
sare, piper, oregano și pătrunjel uscat.

Pregătire:

1. Condimentăm carnea și o punem pe o tigaie grill, până este gata pe ambele părți, apoi o feliem.

2. Spălăm roșiile și le feliem subțire, tăiem avocado-ul pe jumătate, îndepărtăm sâmburele și cu ajutorul unei linguri scoatem tot miezul, ca apoi sa îl tăiem mărunt.

3. Punem carnea, roșiile și avocado-ul într-un castron de salată, răzuim parmezan deasupra și condimentăm.

4. Spălăm lămâia, o turtim puțin cu mâinilie înainte de a o tăia pe jumătate, o tăiem și stoarcem peste celelalte ingrediente.

Poftă bună!
O salată sățioasă, perfectă pentru o cină rapidă, sau un prânz la birou.

Mini papanași pufoși cu smântână și dulceață de cireșe amare

papanasi cu smantana si dulceata
Ingrediente:
papanași:
400 gr brânză dulce
2 ouă
100 gr zahăr tos
1 plic zahăr vanilat
250 gr făină
1 plic praf de copt
coaja de la o lămâie
1/2 esență de vanilie
ulei de floarea soarelui pentru prăjit
serviți cu:
smântână
dulceață de cireșe amare (sau ce altă dulceață preferți/aveți în cămară)

Pregătire:
1. Amestecăm bine toate ingredientele (mai puțin făina, pe care o lăsăm la sfârșit) cu mixerul sau cu un tel.
2. Adăugăm făina puțin câte puțin. Compoziția trebuie să fie pufoasă, pentru a obține niște papanași pufoși, tocmai de aceea nu  punem toată făina deodată. Lăsăm mixerul sau telul deoparte și folosim mâinile atunci când aluatul devine mai gros. (ATENȚIE: să nu îl faceți prea tare)
3. Întinem aluatul pe o suprafață tare (pe care presărăm puțină făină) cât să avem grosimea dorită de fiecare, iar cu ajutorul unei căni formăm papanașii (cerculețe mai groase). Folosim pahărele mici de țuică/shoturi, sau altceva și mai mic cu care să găurim mijlocul fiecărei forme și păstrăm căpăcelul.

mini papanasi cu smantana si dulceata de cirese amare

4. Punem într-o tigaie adâncă mult ulei, sau umplem o friteuză și prăjim fiecare papanaș și fiecare căpăcel în baie de ulei, pe toate părțile. Separat, pregătim un castron mare cu hârtie de bucătărie, pentru a absorbi o parte din ulei.
5. De fiecare dată când vrem să servim, punem câte o bucățică, apoi smântână și dulceață, atât cât ne place, căpăcelul deasupra și servim. Dacă servim și mai târziu, încălzim papanașii înainte de a pune smântână și dulceață.
papanasi pufosi cu smantana si dulceata
deliciossssss
cei mai buni papanasi
Un preparat ușor de gătit și nemaipomenit de gustos!

joi, 8 decembrie 2016

Piure de mazăre

O rețetă mai simplă ca bună ziua! Un piure chiar mai ușor de preparat decât cel de cartofi!
Verde nu înseamnă neapărat sănătos și teribil la gust, Verde poate fi și sănătos și gustos! Chiar și copiilor le va plăcea:

piure verde

Ingrediente:
1 pungă de mazăre congelată (aprox 600 gr)
ulei de măsline sau unt
sare, piper.

Pregătire:
1. Punem puțin ulei de măsline la încălzit (sau unt) și adăugăm conținutul unei pungi de mazăre (de preferat să NU fie la borcan, fiartă, ci congelată, pentru a păstra această culoare frumoasă de verde)

2. Adăugăm condimente, iar când mazărea s-a gătit, oprim focul și o dăm prin blender până obținem o pastă. Dacă preferați ca piureul să fie mai moale, mai adăugați puțină apă călduță.

piure verde
Verde și gustos. Așteaptă o friptură pentru completare 😋

Dulceață de ceapă

Sunt sigură că ați mai auzit de dulceață de ceapă. Și dacă nu ați mai auzit, NU, nu este ceva dulce, "dulceață" este impropriu spus. Mai degrabă este un sos deosebit, care completează perfect o masă "carnivoră". În plus, este foarte ușor de pregătit și mai testează și prieteniile. Dacă îți era vreo/vreun prietenă/prieten dator cu vreo favoare, cu ocazia acestei rețete are ocazia să o rezolve. Se va lăsa cu "plânsete"! De fericire, bineînțeles😂😂😂😂

dulceata de praz


Ingrediente:
500 gr ceapă roșie
1 kg ceapă albă
1 praz
250 ml vin roșu demisec
300 gr zahăr brun
300 gr zahăr tos
100 gr unt
opțional: puteți folosi numai ceapă roșie sau numai albă, nu neaparat combinate.

Pregătire:

1. Curățăm și spălăm ceapa, prazul, o tocăm fideluțe și punem totul la călit în unt, la foc mediu. De folosit o oală destul de rezistentă temperaturilor ridicate.

2. Odată ce aceasta s-a înmuiat, adăugăm zahărul, iar după ce se topește zahărul și compoziția începe să se lege, punem și vinul. Lăsăm pe foc pentru încă 30 - 35 minute până se leagă toată compoziția. Este foarte important să amestecăm din când în când, pentru a nu se arde.



3. Pregătim borcănașele sterilizate (putem să le fierbem pe aragaz într-o oală cu apă, sau să le ținem o perioadă în cuptor) și adăugăm dulceața fierbinte în ele, apăsăm cu o linguriță pentru a evita bulele de aer și punem capacele după ce s-a mai răcit.

dulceata de ceapa alba si rosie
Delicioasă alături de carne de rață, de porc sau vită! Spor la gătit!

Piept de rață cu sos de portocale

Un preparat "fițos", servit la multe restaurante pretențioase, cu un preț destul de ridicat, dar pe care îl poate face oricare dintre noi, destul de rapid și simplu, cu un buget rezonabil.




Ingrediente:
500 gr piept de rață  - eu am avut 2 bucăți mai mici
2 portocale
2 linguri de zahăr
100 ml alcool (coniac, vodcă, etc) - eu am avut țuică și asta am folosit 😋
sare, boia, piper

Pregătire:
1. Spălăm pieptul de rață, crestăm ușor pielea (dar nu cât să ajungem la carne) și condimentăm cu sare, boia și piper după preferința fiecăruia.

2. Pregătim o tigaie, o punem pe aragaz la foc mic spre mediu și punem imediat pieptul, cu pielea în jos (mai întâi o crocănțim ușor) pe tigaia rece. Dacă am pune carnea în tigaia încinsă, am distruge crusta și bineînțeles, preparatul. După 4-5 minute întoarcem pieptul pentru a se găti și pe partea cealaltă și mai lăsăm încă 4-5 minute.

3. De data aceasta folosim o tavă pentru cuptor: lăsăm grăsimea în tigaie, iar rața o punem în tavă. O introducem în cuptor pentru aproximativ 15 minute la 180 de grade pentru a avea carnea bine făcută (sau mai puțin dacă o vreți mai "în sânge").



4. Cât timp ținem carnea în cuptor, pregătim sosul. Folosim tigaia cu grăsimea lăsată de carne (puteți să mai aruncați din ea dacă vi se pare prea multă grăsime), adăugăm zeama de la cele 2 portocale (feliem mai întăi 2-3 felii de portocală și le introducem în tigaie pentru a aromatiza sosul), 2 linguri de zahăr și tăria, amestecăm și lăsăm tigaia la foc mediu pe aragaz, până se îngroașă sosul și se evaporă alcoolul (nu uităm să amestecăm din când în când) .

Servim friptura cu sosul dulce-acrișor!Poftă bună!
Recomandare: Eu am pregătit un piure de mazăre și am adăugat dulceață de ceapă, pentru un mix de arome și de culori!

Click pentru rețete: Rețetă dulceață de ceapă și Piure de mazăre