joi, 8 decembrie 2016

Dulceață de ceapă

Sunt sigură că ați mai auzit de dulceață de ceapă. Și dacă nu ați mai auzit, NU, nu este ceva dulce, "dulceață" este impropriu spus. Mai degrabă este un sos deosebit, care completează perfect o masă "carnivoră". În plus, este foarte ușor de pregătit și mai testează și prieteniile. Dacă îți era vreo/vreun prietenă/prieten dator cu vreo favoare, cu ocazia acestei rețete are ocazia să o rezolve. Se va lăsa cu "plânsete"! De fericire, bineînțeles😂😂😂😂

dulceata de praz


Ingrediente:
500 gr ceapă roșie
1 kg ceapă albă
1 praz
250 ml vin roșu demisec
300 gr zahăr brun
300 gr zahăr tos
100 gr unt
opțional: puteți folosi numai ceapă roșie sau numai albă, nu neaparat combinate.

Pregătire:

1. Curățăm și spălăm ceapa, prazul, o tocăm fideluțe și punem totul la călit în unt, la foc mediu. De folosit o oală destul de rezistentă temperaturilor ridicate.

2. Odată ce aceasta s-a înmuiat, adăugăm zahărul, iar după ce se topește zahărul și compoziția începe să se lege, punem și vinul. Lăsăm pe foc pentru încă 30 - 35 minute până se leagă toată compoziția. Este foarte important să amestecăm din când în când, pentru a nu se arde.



3. Pregătim borcănașele sterilizate (putem să le fierbem pe aragaz într-o oală cu apă, sau să le ținem o perioadă în cuptor) și adăugăm dulceața fierbinte în ele, apăsăm cu o linguriță pentru a evita bulele de aer și punem capacele după ce s-a mai răcit.

dulceata de ceapa alba si rosie
Delicioasă alături de carne de rață, de porc sau vită! Spor la gătit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu