luni, 23 mai 2016

Tartă cu brânză și căpșuni


Ingrediente:

🍓500 g căpșuni.

Pentru aluat:
-2 gălbenușuri;
-300 g făină, aprox 2 căni;
-150 g unt (la temperatura camerei);
-esență de portocale.

Pentru cremă:
-250 g brânzică de vaci;
-250 g mascarpone;
-150 g zahăr;
-2 ouă;
-2 linguri de apă fierbinte.

Preparare:

Pasul 1- Aluatul: Punem făina într-un vas, adăugăm untul, câteva picături de esență (în funcție de cât ce concentrată este),  gălbenușurile și amestecăm totul bine. Chiar dacă folosim mixerul la început, spre final este recomandat să amestecăm cu mâinile. Odată ce compoziția este omogenă, o punem deoparte în frigider pentru aproximativ 30 min.

Pasul 2- Crema de brânză: Într-un vas adânc adăugăm cele 2 ouă și zahărul și amestecăm bine cu mixerul. Ne ajutăm de 2 linguri de apă fierbinte pentru a topi zahărul mai repede, apoi adăugăm mascarpone și brânza de vaci. Omogenizăm totul bine cu o spatulă.

Preîncălzim cuptorul la 160 grade

Pasul 3- La cuptor: Scoatem aluatul din frigider și îl întindem bine. (Dacă aveți tavă pentru tartă, o ungeți cu unt și adăugați blatul, dacă nu, folosiți o tavă rotundă, dar puneți mai întâi hârtie de copt, pentru a ridica mai ușor prăjitura din tavă la sfârșit). Cu ajutorul unei furculițe găurim pe alocuri aluatul. Nu am mai lăsat aluatul separat în cuptor, am preferat să pun direct tarta la cuptor, pentru a economisi timp și a fost foarte ok, așadar, adăugăm crema peste aluat și lăsăm la cuptor pentru aproximativ 40 min, la foc potrivit.

Pasul 3- Căpșuni: Spălăm și curățăm căpșunile de codițe (păstrăm câteva pentru ornat). Le dăm prin blender. Apoi scoatem tava din cuptor, adăugăm compoziția de căpșuni și câteva căpșuni întregi. Mai lăsăm 15-20 min la cuptor și tarta noastră este gata.
După ce s-a răcit, o lăsăm la frigider pentru 2-3 ore și servim 🍓🍓🍓





🍓🍓🍓





joi, 5 mai 2016

Lasagna




Ingrediente:

- 1 pachet de foi lasagna (500 g);
- 200 g cașcaval sau parmezan.

Pentru sosul bolognese:
- 600-700 g carne tocată de vită, sau mix vită+porc;
- 2 cepe;
- 1 morcov mare;
- 1 ceașcă de vin roșu;
- 1 conservă de roșii de 400 g;
- 3 linguri pastă de tomate;
- ulei de măsline;
- sare, piper, busuioc.

Pentru sosul bechamel:
- 3 căni de lapte;
- 100 g unt;
- 3 linguri cu vârf de făină;
- piper;
- opțional: nucșoară, dacă aveți.


Preparare:

sos lasagnaPasul 1: Sosul bolognese - Curățăm și spălăm legumele, tăiem cepele cât mai mărunt și răzuim morcovul. Punem ulei de măsline într-o tigaie adâncă, atât cât să călim legumele, iar după 1-2 minute punem și carnea tocată. Odată ce carnea și-a schimbat culoarea, turnăm vinul, lăsăm până se pierde alcoolul, apoi punem conținutul conservei de roșii. Lăsăm sosul la foc mediu pentru aproximativ 30 minute, amestecând din când în când. Când este gata, (acesta o să și scadă), condimentăm cu sare, piper și busuioc.


Pasul 2: Sosul bechamel - Topim untul la foc mic, amestecând mereu. Când acesta s-a topit, punem câte o lingură de făină, apoi încorporăm cu un tel (nu toată făina deodată). Amestecăm totul bine și începem să turnăm câte puțin lapte (eu nu îl fierb înainte, să mai scutesc din timp), ca și cum am turna ulei pentru maioneză, puțin câte puțin. Mărim treptat cantitatea de lapte pe care o punem. După ce terminăm tot laptele, adăugăm nucșoară (dacă aveți) sau piper. Dacă preferați sosul mai moale, mai adăugați lapte. (Secretul este să puneți puțin lapte la început și să amestecați bine cu o lingură sau cu un tel până la final)
         

  sos alb
          (deja putem da drumul la cuptor)

Pasul 3: Lasagna - Punem hârtie de copt într-o tavă adâncă, ulei de măsline și punem primul strat de foi de lasagna (nu e nevoie să le fierbeți înainte). Punem o parte din sosul bolognese (cantitatea depinde de numărul de straturi pe care doriți să le aveți, la mine au fost 3 straturi mici de carne). Acoperim sosul bolognese cu sos alb (păstrați sos bechamel pentru a pune deasupra la sfârșit) și cașcaval răzuit. Punem alt strat de foi de lasagna (dacă prima dată le-ați aranjat pe verticală, acum să le puneți pe orizontală), sos bolognese, sos bechamel, cașcaval (în această ordine), până terminați sosurile (să aveți foi de lasagna deasupra). 


Ungem ultimele foi cu sosul alb, punem cașcaval și băgăm în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30-40 minute la 170 grade. După 25 de minute (când s-au înmuiat foile) întrerupem puțin coacerea pentru a înțepa pe alocuri cu o furculiță.

Poftă bună!


Delicios!



sâmbătă, 23 aprilie 2016

Sărmăluțe în foi de ștevie cu ciuperci și ton


Ingrediente:

- 3 legături de ștevie, cu frunzele cât mai mari;
- 500 g ciuperci champignon proaspete;
- bucăți de ton în ulei vegetal, aprox. 150 g;
- 1/3 cană de orez;
- 6 lingurițe de pastă de tomate;
- 3 lingurițe de făină;
- 1 ceapă roșie;
- ulei de floarea soarelui;
- condimente;
- 1/2 legătura de pătrunjel.

Preparare:

Pasul 1 - Ștevia: Pregătim o oală mare cu apă, punem la fiert. Între timp spălăm bine fiecare frunză. (păstrați câteva frunze pentru mai târziu, cele mai subțiri)
Când apa începe să fiarbă, luăm câte 5-6 frunze și le lăsăm pentru 3-4 secunde în apă, apoi le punem deoparte într-o sită. Când am terminat de pregătit ștevia, clătim cu apă rece.
Lăsăm deoparte la scurs.

Pasul 2 - Umplutura: Spălăm și tocăm mărunt ceapa roșie. Curățăm ciupercile și le dăm prin blender. Punem puțin ulei de floarea soarelui într-o tigaie, călim ceapa, adăugăm ciupercile mărunțite. Lăsăm câteva minute și apoi adăugăm o jumătate de cană cu apă și orezul. Oprim focul când orezul s-a fiert și lăsăm deoparte la răcit.




Pasul 3 - Cotoarele șteviei: Tăiem cu un cuțit ascuțit cotorul fiecărei frunze (puteți face asta și înainte să o fierbeți):
Pasul 4 - Tonul: Adăugăm compoziția din tigaie într-un vas, tonul scurs de ulei, 3 linguri de pastă de tomate, condimentăm și amestecăm totul bine.





Pasul 5 - Sărmăluțe: Într-o oală adâncă punem puțin ulei de floarea soarelui, acoperim fundul vasului cu frunze de ștevie (cele nefierte). Punem o linguriță de compoziție pe fiecare frunză și rulăm, ca la sărmăluțele de varză. Aranjăm fiecare sărmăluță în oală, peste frunzele de ștevie.


Pasul 6 - Sosul: Amestecăm celelalte 3 lingurițe de pastă de tomate cu o cană de apă și făina, turnăm sosul în oală, până vor fi toate acoperite. Dacă nu ajunge, mai completați cu apă și agitați oala să fie sosul răspândit uniform. Condimentăm. Lăsăm la fiert, la foc mic pentru aproximativ 15 min (se vor face repede, deoarece orezul este deja fiert). Cu câteva minute înainte să oprim focul, punem pătrunjelul tocat.


Poftă bună!
Paște fericit!

joi, 21 aprilie 2016

Dovlecei și vinete umplute


Ingrediente:

🍆2 vinete;
🍆3-4 dovlecei mici;
🍆700 g carne amestec vită+porc;
🍆1 ceapă pentru umplutură, 2 cepe pentru sos;
🍆 1/2 legătură mărar;
🍆 1 pumn orez;
🍆1 lingură pastă de tomate;
🍆 1 linguriţă de făină: 
🍆1 conservă de roșii;
🍆1/2 cană de vin alb;
🍆sare, piper, busuioc;
🍆ulei de floarea soarelui.
Opțional: smântână pentru dovlecei, telemea de vacă sau cașcaval pentru vinete.
                                        

Pregătire:





Pasul 1- Carnea: Tăiem mărunt o ceapă și o călim într-o oală cu puţin ulei de floarea soarelui.
Când ceapa s-a înmuiat, adăugăm carnea tocată și amestecăm. Lăsăm pe foc (cu grijă să mai amestecăm din când în când) și ne ocupăm de vinete și dovlecei :



Pasul 2- Legumele:  Spălăm vinetele, le tăiem pe jumătate și le scobim. Tăiem ce ne rămâne din vinete şi adăugăm peste carne.(încercăm să nu irosim) Facem același lucru și cu dovleceii, doar că nu îi tăiem, doar că îi scobim cu o linguriţă.


Pasul 3- Carnea 2: Adăugăm vinul peste carnea de pe aragaz. Lăsăm aproximativ 10 min, apoi adăugăm pasta de tomate și orezul. Oprim focul. Condimentăm, punem puțin mărar tocat și amestecăm bine.



Pasul  4 - Vinetele la cuptor:  Punem puțin ulei de floarea soarelui într-o tavă adâncă, umplem vinetele  cu amestecul de carne tocată, condimentăm, punem jumătate din conserva de roșii în tavă și completăm cu apă până se acoperă partea de jos a vinetei (aveți grijă să nu fie prea multă apă). Feliem o ceapă și o aruncăm pe alocuri în tavă. Condimentăm și băgăm la cuptor pentru aproximativ 1 oră la 180 grade. (până se fac vinetele)



Opțional: Când sunt aproape gata, adăugăm puțină brânză.


Pasul 5 - Dovleceii pe aragaz: (Dovleceii se gătesc mai repede decât vinetele, aşa că am preferat să îi fac pe aragaz) . Punem linguriţa de făină în conserva de roşii şi amestecăm. Umplem dovleceii cu ce ne-a mai rămas din carnea tocată, îi aranjăm pe verticală într-o cratiţă adâncă, punem amestecul din conservă, feliile întregi ale unei cepe, restul de mărar, puţină apă dacă mai este nevoie ( să nu treacă apa de dovlecei) şi condimentăm. Dovleceii sunt gata când s-au înmuiat.

🍆Poftă bună!












































marți, 12 aprilie 2016

Crenvurști în aluat cu cașcaval, susan și mac

De fiecare dată când trec pe lângă o simigerie poftesc la covrigii calzi cu crenvurști și cașcaval. Am zis să încerc să îi fac și eu, dacă tot sunt o fană atât de mare și o gospodină în devenire. (Știu că așa fac gospodinele în ziua de azi, tot ce pot cumpăra deja făcut, trebuie să încerce și ele să facă, și de cele mai multe ori se merită). Ei bine, nu au ieșit chiar la fel, că doar nu am un cuptor special, dar cu siguranță au fost o gustare apreciată de musafiri.


Ingrediente (pentru 20 de covrigi):

- 20 crenvurști de pui;
- 600g faină pentru aluat + 100g;
- 30 g drojdie proaspată;
- mac, susan;
- 1 ou întreg;
- 1 gălbenuș;
- sare;
- 1 linguriță de zahăr;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- cașcaval cât cuprinde.

Pregătire:

Pasul 1- Drojdia: Într-un castronel frecăm drojdia proaspătă cu lingurița de zahăr, adăugăm aproximativ jumătate de cană de apă călduță (NU fierbinte), o lingură de făină, amestecăm ușor totul și lăsăm deoparte pentru câteva minute să se umfle maiaua, de preferat aproape de o sursă de căldură. (NU adăugați sare la acest pas, deoarece împiedică procesul de fermentație)





Pasul 2- Aluatul: Într-un vas adânc punem făina, adăugăm maiaua, puțină sare, uleiul de măsline, ne dăm toate inelele jos de pe degete, ne sumetecăm mânecile, ne murdărim pe palme cu făină și începem să frâmăntăm până se leagă totul și avem o cocă frumoasă. Mai adăugați făină dacă este cazul.


Acoperim vasul cu folie și lăsăm coca să crească până se umple recipientul.


Odată ce s-a umflat aluatul, se mai frământă puțin și se lasă deoparte pentru 15 minute. Apoi se folosește.

 Pasul 3- Crenvurștii: Pentru fiecare covrig avem nevoie de o mână de aluat:

Pe o tavă cât mai lată punem hârtie de copt, ungem cu puțin ulei de măsline și o lăsăm deoparte până pregătim crenvurștii în aluat.

Punem puțină făină pe o suprafață curată și suficient de mare cât să ne putem juca. Aplatizăm cantitatea de aluat pentru fiecare covrig, punem câte un crenvurst și o bucată mică de cașcaval, împachetăm totul bine și aranjăm fiecare "viitor covrig" în tavă.

Când ajungem cam pe la al 10-lea crenvurst, dăm drumul la cuptor.

Eu am pregătit o parte din covrigi și fără cașcaval, am rulat puțin aluatul și am înconjurat crenvurștii cu el.

Pasul 4- Final: Într-un castron mic punem oul și gălbenușul, puțină sare și piper și amestecăm bine. Cu ajutorul unei pensule ungem fiecare covrig, iar apoi presărăm mac și susan.

Am avut 2 tăvi, una de covrigi cu cașcaval și una fără.


Băgăm fiecare tavă la cuptor pe rând (doar o tavă, dacă aveți una suficient de mare) la 180 de grade, până se coace aluatul (crenvurștii se vor face imediat), aproximativ 20 de minute pentru fiecare tavă.

Rezultatul:



Poftă bună!