luni, 24 iulie 2017

Cheesecake cu piure de nectarine

cheesecake cu nectarine

Ingrediente:

Blat:
150 gr biscuiți Petit Beurre
250 gr biscuiți Speculoos
esență de rom
100 gr unt

Crema de brânză:
500 gr mascarpone
250 gr brânzică de vaci
9 linguri de zahăr
esență de vanilie
4 ouă
1 praf de sare


Piure de nectarine:
7-9 nectarine
20 gr gelatină
3 linguri de zahăr

Pregătire:

Blat:
Topim untul la foc mic și îl lăsăm deoparte.
Cu ajutorul unui blender, măcinăm biscuiții până au un aspect nisipos. Adăugăm câteva picături din esența de rom, apoi turnăm untul topit, puțin câte puțin și amestecăm cu degetele cât să cuprindă toată compoziția de biscuiți. Atenție! Aspectul tot nisipos trebuie să rămână, dar suficient de umed cât să poată fi modelat, dacă mai rămâne unt, nu este nicio problema, îl refolosim sau îl aruncăm :D.
Pregătim o tavă rotundă de cheesecake/tort, cu fundul detașabil. Pe fundul detașat al tăvii punem bucata de hârtie de copt, apoi punem și partea cealaltă a tăvii, o prindem și tăiem cu o foarfecă excesul de hârtie.
Adăugăm biscuiții și aranjăm în tavă astfel încât să fie cât mai uniform.

biscuiti cheesecake
blat prajitura branza

Crema de brânză:
Separăm gălbenușurile de albuș, batem spumă albușurile împreună cu 3 linguri de zahăr și frecăm gălbenușurile cu alte 3 linguri de zahăr.
În alt bol punem toată brânza, esență de vanilie după gust, un praf de sare, gălbenușurile și amestecăm totul bine, cu ajutorul unui mixer. Apoi adăugăm treptat albușurile spumă și amestecăm cu o spatulă, ușor, de jos în sus.
Când crema devine omogenă, o punem peste blatul de biscuiți și adăugăm tava în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 50 de minute. (Este recomandat să puneți tava de cheesecake peste o tavă plată, în cuptor)

crema de branza prajitura
cheesecake

Piure de nectarine:
În timp ce cheesecakeul se coace, spălăm nectarinele, le tăiem în bucăți și le dăm prin blender. Păstrăm 2-3 nectarine pentru ornat.
Punem piureul obținut într-o tigaie cu 3 linguri de zahăr și lăsăm pentru aproximativ 10-15 minute pe foc mediu, amestecând continuu (ca și cum am pregăti merele pentru o plăcintă de mere).
Lăsăm deoparte tigaia până se mai răcește.
Odată ce s-a mai răcit și prăjitura din cuptor, începem să pregătim un plic de gelatină și îl turnăm peste piure. Amestecăm totul foarte bine.

praitura cu branza

Adăugăm piureul de nectarine peste prăjitură și ornăm cu felii de nectarine. Mai pregătim un plic de gelatină și o turnăm peste fructe. Lăsăm totul la frigider și servim a doua zi :)

sâmbătă, 22 iulie 2017

Salată de vinete și ardei capia

salata de vinete
Ingrediente:
5-6 vinete mici
2 ardei capia
o ceapă mică mică
2 linguri de ulei de floarea soarelui
sare
piper


Pregătire:

🍆Ne ducem la supermarket, sau și mai bine, la piață, și alegem cele mai frumoase vinete și 2 ardei capia zdraveni. Avem grijă să avem o ceapă și puțin ulei și cam asta ar fi tot ce ne trebuie, că doar sare și piper avem toți.
🍆Spălăm bine legumele topless, pregătim o tavă cu hârtie de copt și aranjăm vinetele și ardeii pe "șezlong" pentru o seziune de bronz.


🍆Introducem tava în cuptorul preîncălzit la câât mai multe grade, caniculă să fie, cu grijă să întoarcem legumele la jumătatea timpului pentru a nu fi bronzate doar pe o parte. Le ținem pentru aproximativ 30 min, până sunt bine coapte (se simt moi, iar vinetele tind să explodeze :))).




🍆Cum și noi intram repede în marea răcoroasă, după o sesiune intensă de plajă, decojim legumele sub jet de apă rece și le lăsăm într-o strecurătoare (cu grijă, vor fi foarte fierbinți). Le mai udăm cu apă rece să grăbim răcirea lor.


salata de vinete si ardei capia

🍆De îndată ce s-au răcit, tocăm vinetele frenetic cu un cuțit, sau și mai bine, cu tocător de vinete, dacă avem, și le punem într-un castron adânc. Dacă sunt zemoase, le mai stoarcem în palmă, este de preferat să nu își lase zeamă în salată.

salata de vinete si ardei capia

🍆Ardeii capia îi tăiem cubulețe și îi lăsăm deoparte, deoarece îi adăugăm la sfârșit.
🍆Curățăm ceapa și o tăiem cubulețe. Dacă este mai mare, punem doar jumătate. O adăugăm peste vinete și cu ajutorul unui mixer, mixăm bine de tot, adăugând câte puțin ulei și sare și piper, după gust. Ne oprim din mixat când are acel aspect al vinetelor făcute de mama acasă, iar gustul este pe măsură. Apoi adăugăm ardeii capia tăiați cubulețe și amestecăm cu o lingură.
🍆Dacă nu avem ardei, putem face doar cu vinete, sau...dacă ne plac vinetele cu maioneză făcută în casă, mai migălim încă puțin. Vreo 15 minute așa.. de mixat un gălbenuș..două.. cu ulei de floarea soarelui, zeamă de lămâie și un strop de muștar.

salata de vinete si ardei capia
Recomandare servire: pe pâine prăjită, cu roșii bune, coapte alături și o telemea de vacă!




vineri, 7 aprilie 2017

Șnițele de vinete și de dovlecei



Ingrediente:

1 vânătă mare
1 dovlecel mare
5 ouă
făină
pesmet
sare, piper

Recomandare: servite cu telemea de vacă și roșii


























Pregătire:
1. În primul rând, spălăm vânăta și dovlecelul, apoi le feliem (să nu fie felii foarte subțiri, dar nici foarte groase). Presărăm cu sare și piper.

2. Apoi pregătim într-un castron cele 4 ouă, le amestecăm bine cu ajutorul unei furculițe, adăugăm treptat 2 linguri de făină (să nu obținem cocoloașe) și condimentăm cu sare și piper.

3. Aranjăm făină pe o farfurie plată și pesmet din abundență pe alta.

4. Punem o tigaie plină cu ulei, la încins, apoi dăm fiecare felie prin făină, apoi prin amestecul de ou și la sfârșit prin pesmet (să fie acoperite bine pe ambele părți), le lăsăm la prăjit pentru câteva minute pe ambele părți și apoi le scoatem într-un vas cu șervețele, pentru a absorbi excesul de ulei.


joi, 6 aprilie 2017

Eclere cu cremă de lime

eclere cu crema
Ingrediente:

400 gr gogoși (coji) pentru eclere (se găsesc deja făcute la magazin - pentru economie de timp)

crema de limetă:

8 linguri rase de făină
1 litru de lapte la temperatura camerei
6 linguri rase de zahăr tos
coaja de la 3 limete
zeama de la 3 limete + 1 lămâie
200 gr unt
2-3 picături de esență de lămâie

crema de ciocolată:

200 gr ciocolată amăruie
75 gr unt
2-3 linguri de lapte călduț
2-3 picături de esență de lămâie

Pregătire:

crema de limetă:
eclere cu crema de limecrema de lime de casa

Spălăm bine limetele și lămâia, le răzuim pe o farfurioară și le stoarcem într-un castronel.

Într-un vas rezistent termic, punem lingurile de făină și de zahăr și amestecăm bine. Apoi, turnăm puțin câte puțin lapte, în timp ce mixăm bine cu un tel (pentru a nu face cocoloașe). Adăugăm jumătate din coaja răzuită și jumătate din zeama obținută.

Apoi punem vasul la foc mic și amestecăm permanent cu telul. Când compoziția începe să se îngroașe, adăugăm restul de coajă și de zeamă de lime/lămâie. Amestecăm timp de aproximativ 15 minute, de când am pus pe foc, apoi oprim focul.

Lăsăm crema deoparte până se mai răcește (nu trebuie sa fie fierbinte, dar nici rece sau la temperatura camerei, astfel încât să se topească untul).

Tăiem untul în cubulețe mici. Odată ce crema s-a răcit ușor, punem câte o bucățică de unt și amestecăm cu mixerul, până adăugăm toată cantitatea de unt. Crema va fi foarte fină. O lăsăm deoparte pentru a pregăti crema de ciocolată.

crema de ciocolată:
eclere cu ciocolata


Punem untul la topit la foc mic. Adăugăm ciocolata tăiată cubulețe și amestecăm până se topește. Adăugăm treptat câte puțin lapte, apoi 2-3 picături de esență de lămâie.


eclerele:
eclere de casa

























Tăiem eclerele pe jumătate și le umplem cu crema de lime (adăugăm cât putem de mult), apoi le acoperim cu căpăcelul, pe care îl ungem cu ciocolată. Ornăm după bunul nostru plac.


eclere cu crema

joi, 16 februarie 2017

Carne afumată de porc, cu sos de roșii și busuioc

Nu cred că este român care să nu aibă în frigider sau în congelator puțină carne afumată de porc, care merge extraordinar cu o omletă și cu gogoșari la un mic dejun copios. Eu vă recomand o altă utilizare, într-o rețetă numai bună de prânz sau cină:
mancare cu carne de porc

Ingrediente:

carne afumată de porc (cât de multă sau puțină vreți)
2 conserve de roșii
1 ardei roșu
1 ceapă
busuioc proaspăt
sare, piper, boia
ulei de floarea soarelui

Pregătire:

1. Feliem carnea afumată cât mai subțire și o punem la prăjit într-o oală adâncă, cu 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui. Lăsăm până devine ușor crocantă pe ambele părți, apoi o scoatem pe o farfurie (lăsăm uleiul în vas)

2. Spălăm și tăiem legumele julien și le adăugăm în uleiul încins. Când s-au înmuiat, adăugăm carnea și conținutul celor 2 conserve de roșii. Amestecăm totul, condimentăm după gustul fiecăruia și după 5-10 minute adăugăm busuiocul tocat mărunt. Mai lăsăm câteva minute și preparatul nostru este gata.
carne afumata cu sos de rosii
Poftă bună!

vineri, 27 ianuarie 2017

Belcolade reinterpretat, cu crumble de brownie și praf de fructe goji

Un preparat nebunesc, perfect pentru a-ți surprinde musafirii sau colegii de serviciu.  Gustul este extraordinaar, iar aspectul este pe măsură.
Belcolade la pahar


Ingrediente:

Pentru brownie:
150 gr ciocolată neagră
150 gr unt
3 ouă
5 linguri de făină
3 linguri de zahăr
3 linguri de cacao
1 esență de rom
1/2 plic praf de copt

Pentru crema albă:
600 gr ciocolată albă
800 ml smântână pentru frișcă
2 plicuri întăritor frișcă
30 gr gelatină
1 esență de vanilie
2 linguri de zahăr pudră

Pentru crema neagră:
200 gr ciocolată neagră
200 ml smântână pentru frișcă
50 gr unt
2 linguri de cacao
1 lingură de zahăr pudră
1/2 esență de lămâie


Ingrediente surpriză: dulceață de vișine, vișine din compot, fructe goji, 50 gr ciocolată albă pentru decorat.
Important de folosit: pahare transparente pentru servire.


Pregătire:

Brownie: Mai întâi de toate, pregătim negresa, pentru a ne ocupa de cele 2 creme cât timp ea se coace și se răcește.

1. Într-o căticioară lăsăm untul să se topească la foc foarte mic (amestecăm încontinuu), mărunțim ciocolata și o adăugăm peste untul topit și omogenizăm totul (atenție! să nu dea în clocot amestecul).

2. După ce s-a topit ciocolata, adăugăm pudra de cacao, zahărul și esența de rom. Mixăm bine cu o spatulă pentru a nu se forma cocoloașe. Odată ce are consistența unei creme, lăsăm deoparte să ajungă la temperatura camerei.

crema de ciocolata

3. După ce a ajuns la temperatura camerei, adăugăm treptat câte un ou (nu e nevoie să separăm gălbenușurile de albușuri) și apoi câte o lingură de făină și praful de copt, în timp ce amestecăm cu un tel.

negresa

4. Pregătim o tavă cât mai plată cu hârtie de copt, turnăm compoziția în tavă, cât mai uniform și lăsăm la cuptor pentru 20 de minute (în cuptorul preîncălzit, la 180-190 de grade). Apoi o scoatem și o lăsăm la răcit. După ce s-a răcit, frământăm blatul cu degetele până ajunge la o consintență nisipoasă.

negresanisip de browniecrumble de negresa

Este timpul să ne ocupăm de prima cremă, cea albă:

5. Punem 400 ml de smântână pentru frișcă într-o crăticioară pe aragaz, la foc foarte mic. După ce se încălzește puțin, punem ciocolata albă mărunțită și amestecăm încet, până se topește. Adăugăm esență de vanilie și apoi o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.



6. Lăsăm gelatina în 200 ml de apă rece pentru aproximativ 10 minute. Între timp:

7. Mixăm bine restul de smântână pentru frișcă cu cele 2 plicuri de întăritor. Punem 4-5 linguri de frișcă deoparte, pentru cealaltă cremă.

8. Turnăm gelatina într-o crăticioară și o topim pe baie de aburi (atenție să nu fiarbă, că altfel nu mai este bună). O lăsăm să ajungă la temperatura camerei.

9. Odată ce s-a mai răcit ciocolata albă, o încorporăm încetul cu încetul în frișcă, apoi adăugăm și gelatina treptat (păstrăm 4-5 linguri de gelatină pentru crema de ciocolată).

crema belcolade

Acum putem pregăti și crema de ciocolată neagră:

10. Punem cele 50 de grame de unt într-un vas la topit (tot la foc mic), apoi adăugăm smântâna pentru frișcă, iar când se încălzește, punem și bucățile de ciocolată neagră. După ce s-a topit ciocolata, punem și pudra de cacao, zahărul pudră și esența de lămâie. După ce a ajuns la temperatura camerei, încorporăm amestecul cu frișca pusă deoparte și cu 4-5 linguri din gelatina pregătită mai sus.

crema ciocolata

11. Scurgem vișinele de sucul din compot, le scoatem sâmburii și le lăsăm deoparte la scurs.

12. Dăm câteva fructe goji prin blender, pentru a le mărunți cât mai bine.

Ne putem ocupa acum de aranjarea ingredientelor în pahare. Mie mi-au ieșit 33 de păhărele mici (depinde de ce dimensiune au).

13. Punem câte o linguriță de dulceață în fiecare păhărel, apoi o parte din nisipul de brownie, o lingură de cremă albă, câte o vișină și crema de ciocolată neagră deasupra.


prajitura belcolade

14. Decor: Presărăm cu praful de goji deasupra fiecărui păhărel, apoi topim cele 50 de grame de ciocolată albă într-o ceașcă, la cuptorul cu microunde. Amestecăm bine cu o linguriță, apoi începem să stropim peste pahare pentru un aspect cât mai artistic. Mai completăm cu praf de goji și puțină pudră de cacao și preparatul este gata.

reteta prajitura belcolade
prajitura belcolade
💗💗💗💗💗💗💗

joi, 26 ianuarie 2017

Paste carbonara reinterpretate

Nu știți ce aperitive să mai pregătiți musafirilor? Dacă sunteți fan paste, veți aprecia această rețetă :D.
carbonara la tava



Ingrediente:
1 pachet de spaghete
400 ml smântână lichidă
1 pachet de cubulețe de bacon
3-4 căței de usturoi
2 ouă
2 iaurturi mici
ulei de măsline
parmezan
sare, piper

Pregătire:

1. Adăugăm apă într-o oală adâncă, nu o umplem total, mai lăsăm 1/4 liber, o punem pe aragaz la foc mare, adăugăm sare. Odată ce începe să fiarbă, punem spaghetele și lăsăm la foc mediu, până vor fierbe (verificați ambalajul pentru a vedea în cât timp vor fierbe).
2. Cât timp fierb pastele, pregătim sosul. Punem o tigaie adâncă la foc mediu, adăugăm baconul (nu este nevoie de ulei) și usturoiul tocat mărunt. Lăsăm baconul să se crocănțească, apoi punem smântâna lichidă, sare și piper (amestecăm continuu). Când sosul începe să se îngroașe, oprim focul.

bacon
3. După ce au fiert pastele, le strecurăm și apoi le adăugăm peste sosul fierbinte. Mai dăm puțin drumul la foc, la intensitate mică. Adăugăm 1 ou și amestecăm puternic, pentru a cuprinde toate spaghetele, apoi adăugăm 1 iaurt, parmezan răzuit și mai condimentăm. Oprim focul.
paste carbonara reinterpretate
4. Pregătim o tavă pentru brioșe, o ungem cu ulei de măsline și umplem fiecare adâncitură cu spaghete. Cu ajutorul unei lingurițe, apăsăm ușor. Într-un castronel, punem un ou, celălalt iaurt, parmezan răzuit și amestecăm bine cu o furculiță, apoi adăugăm câte o lingură din această compoziție peste "brioșe". Presărăm cu parmezan.

carbonara musafiri
Puteți face 2 tăvi de brioșe, sau puteți servi ce rămâne, separat.

5. Introducem tava în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade și lăsăm pentru aproximativ 15 minute. Când sunt gata, încercăm să le despărțim de pereții tăvii cu ajutorul unui cuțit, și apoi le răsturnăm pe toate deodata, sau le scoatem individual. Pentru un aspect de efect, puneți fiecare bucată în hârtie pentru brioșe.
carbonara
Poftă bună!

Rulouri cu banane și ciocolată

Cine zice că nu îi place combinația dintre banane și ciocolată neagră este un mare mincinos 😄Am zis! Nimic nu întrece clătitele cu nutella și banane, dar câte clătite să mâncăm..așadar am încercat și o altă variantă.
Din aceste ingrediente ne vor ieși 16 rulouri.
banane si ciocolata

Ingrediente:
5 banane
1 pachet foi de foietaj
ganache de ciocolată
zahăr tos
zahăr pudră pentru ornat
scorțișoară
ulei de floarea soarelui
zeamă de lămâie

Pregătire:
crema de ciocolata
1. Pregătim ganache-ul de ciocolată conform rețetei: ganache de ciocolată neagră

2. Decojim bananele, le feliem de-a lungul și le stropim cu zeamă de lămâie. Adăugăm zahăr tos peste ele și scorțișoară.

3. Pregătim foile de foietaj: desfacem foile și le tăiem în câte 4 fâșii lungi (pe lungimea foii), ungem foile cu ganache de ciocolată și aranjăm felii de banane, rulăm fiecare fâșie și apoi le tăiem în două părți egale cu ajutorul unui cuțit bun.
foietaje cu banane
rulouri cu ciocolata
4. Folosim o tavă de brioșe (eu am o tavă de 12 brioșe), ungem fiecare adâncitură cu puțin ulei de floarea soarelui și apoi aranjăm rulourile. Punem primele 12, apoi le facem pe celelalte, sau dacă aveți o tavă mai mare, pe toate deodată. Le lăsăm în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 25 de minute.
O altă variantă de pregătire:

1. Pregătim o foaie de foietaj, cu ajutorul unei tăvi rotunde dăm forma unui cerc pe foaie, apoi tăiem cu un cuțit unde au fost lăsate urmele.
2. Tăiem în 4 părți egale, apoi în 8.
3. Ungem fiecare bucată cu ciocolată și punem câte 3 rondele de banană (de data asta să fie tăiată rondele).
4. Rulăm de la partea groasă către cea subțire, apoi stropim cu ciocolată și presărăm cu nucă de cocos.
5. Pregătim o tavă cu hârtie de copt și aranjăm cornulețele. Lăsăm tot 25 de minute la cuptor.

Opțional: eu am preferat să folosesc o tavă de cozonac, pe care am uns-o cu ulei și am tapetat-o cu făină, pentru a se lipi croissantele între ele și a da aspectul unei rulade.

Poftă bună, oricare dintre cele 2 variante ați alege!