sâmbătă, 26 martie 2016

Drob cu piept de pui

Mai e puțin și vine Paștele, iată o rețetă simplă și gustoasă în doar 2 pași, cu care ne putem face "încălzirea":

Ingredinte :

- 1 piept de pui;
- 5 ouă;
- 1 legătură de ceapă verde;
- 1 legătură de mărar;
- 150g telemea de vacă;
- sare, piper.




Preparare:

Pasul 1 - Carnea: Punem apă la fiert, iar când începe să fiarbă adăugăm pieptul de pui și puțină sare. După ce fierbe, îl scoatem din apă, apoi îl tăiem cubulețe mici și îl punem într-un castron.

Pasul 2 -  Celelalte ingrediente: Spălăm ceapa verde și mărarul, le tocăm mărunt, iar apoi punem peste pieptul de pui. Batem cele 5 ouă într-un castronel, adăugăm peste ingrediente împreună cu telemeaua răzuită. Condimentăm (fără sare dacă este brânza foarte sărată). Pregătim o tavă de chec cu hârtie de copt  și punem amestecul uniform.

Lăsăm tava la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute până se formează o crustă deasupra. (la aprox 180 grade)



Poftă bună!



joi, 24 martie 2016

Supă de pui cu fidea și roșii


Nu ştiu cum faceţi voi, dar eu nu mă simt bine dacă nu am o supă sau o ciorbă în frigider, să pot servi ceva uşor când vin de la serviciu. De cele mai multe ori le fac cu ce am prin bucătărie. De data aceasta am avut cele necesare pentru o supă cu piept de pui şi roşii:

Ingrediente:

- 1/2 piept de pui;
- 1/2 ardei gras;
- 1 morcov;
- 1 ceapă;
- 2-3 cartofi mici;
- 1/2 conservă roşii;
- 2 gheme de fidea;
- pătrunjel;
- sare, piper.

Preparare:

Pasul 1 - Apa: Punem apă la fiert în oala în care vrem să pregătim supa. (nu umpleţi toată oala)

Pasul 2 - Carnea: Spălăm carnea şi o tăiem cubuleţe. O punem la fiert când începe apa să fiarbă. Condimentăm.

Pasul 3 - Legumele: Curăţăm ceapa, ardeiul, morcovul, cartofii, le spălăm (după ce le spălăm le ţinem pe toate în apă rece până le vine rândul :D ). Cum le tăiem:

Ceapa + Ardeiul: Cubuleţe cât mai mici; Morcovul: Rondele subţiri (sau răzuit); Cartofii: Bucăţi măricele.

Pasul 4 - Totul la fiert: Adăugăm legumele în oală, iar când s-au fiert cartofii punem şi jumătate de conservă de roşii. Condimentăm. Mai lăsăm câteva minute să fiarbă şi roşiile şi stingem focul. Adăugăm cele 2 gheme de fidea (puteţi să o şi rupeţi înainte în bucăţi mai mici) şi pătrunjelul spălat şi tocat, amestecăm, iar acum supa noastră este gata. Putem servi după câteva minute (după ce se va înmuia fideaua) :


Poftă bună!
 

miercuri, 23 martie 2016

Mâncărică de post

O variantă de mâncărică rapidă și sănătoasă, ideală pentru persoanele care țin post în această perioadă:

Ingrediente:

- 2 dovlecei mici;
- 2 cartofi;
- 300 g ciuperci;
- 1 ceapă;
- 1 morcov;
- 1/2 ardei;
- 1/2 conservă de roșii întregi;
- 1 lingură de bulion;
- 1/2 legatură de mărar;
- puțin ulei de floarea soarelui;
- condimente.

Preparare:

Pasul 1 - Pregătirea legumelor: Spălăm și curățăm toate legumele, apoi le tăiem: ceapa cât mai subțire, morcovul răzuit, ardeiul fideluțe, cartofii tăiați în cubulețe mari și ciupercile tăiate în 4. Dovleceii îi tăiem rondele. Punem toate legumele deoparte și le adăugăm pe rând.

Pasul 2 - Gătirea legumelor : Într-o oală adâncă punem puțin ulei de floarea soarelui la încins, adăugăm ceapa , iar după ce s-a înmuiat punem și ciupercile. După ce le lăsăm la călit câteva minute, adăugăm morcovul răzuit, ardeii, cartofii și punem apă cât să acopere toate legumele.

Pasul 3 - Să nu uităm de dovlecei : Odată ce cartofii s-au fiert, punem și dovleceii. După ce s-au fiert și aceștia, adăugăm jumătate dintr-o conservă de roșii și lingura de bulion. Punem sare. piper, boia. Lăsăm câteva minute să se facă și sosul (10 -15 min) și oprim focul.

Pasul 4 - Mărar: Tăiem mărarul și adăugăm peste mâncărica fierbinte.



Poftă bună!


marți, 22 martie 2016

Pizza cu felii de pâine

Dacă ai poftă de pizza, dar nu ai răbdare să faci coca pentru blat, sau să aștepți până vine comanda, poți folosi felii de pâine și ce ingrediente mai ai prin frigider și să ți-o faci singură rapid! Iată varianta mea cu ingredientele pe care le aveam la îndemână:

Ingrediente:

- 9 felii de pâine toast;
- 2-3 linguri de pastă de tomate;
- 18 felii de salam;
- 6-7 roșii cherry;
- cașcaval (atât cât vă place);
- ulei de măsline;
- sare, piper, oregano, busuioc;
- opțional (parmezan, 2 ouă).



Preparare:

Pasul 1 - Sosul de roșii : Într-un castronel punem pastă de tomate, câteva linguri de apă (aveți grijă să nu faceți sosul prea moale) și condimente: sare, piper, oregano.

Pasul 2 - Pâinea:  Punem hârtie de copt pe o tavă plată, ungem cu ulei de măsline și aranjăm fiecare felie de pâine cât să avem tava plină.

(Dăm drumul la cuptor la 180 grade)

Pasul 3 - Asamblăm:  Ungem fiecare felie de pâine cu sosul de roșii (nu ne zgârcim la sos), punem oregano deasupra, câte 2 felii de salam, cașcaval cât cuprinde și roșii cherry. (opțional - puteți adăuga 2 ouă batute bine ca pentru omletă). Încă puțin busuioc peste roșii și băgăm la cuptor până ce roșiile vor fi coapte.




După ce scoatem de la cuptor, mai răzuim puțin cașcaval sau parmezan și servim :) :)

Rezultatul

Poftă bună!




Pachețele de pui la cuptor



Ingrediente :

- 5 pulpe de pui dezosate;
- 2-3 ciuperci;
- 2 castraveţi muraţi;
- caşcaval afumat;
- ulei de măsline;
- boia, sare, piper.


Preparare :

Pasul 1 - Carnea : Spălăm carnea şi o condimentăm.

Pasul 2 - Celelalte ingrediente : Tăiem ciupercile, caşcavalul şi castraveţii în felii cât mai subţiri;

(dăm drumul la cuptor la aprox 180 grade)

Pasul 3 - Aranjare : Aranjăm pe fiecare bucată de carne câte 2-3 felii de ciuperci, o felie de caşcaval şi una de castravete.

Pausl 4 - Împachetare : Aranjăm carnea pacheţele în forma de U, prindem cu scobitori şi le punem într-un vas uns cu puţin ulei de măsline la cuptor. (sau rulouri dacă sunt bucăţile mai mari)



 
Lăsăm la cuptor până ce încep să se rumenească.

Rezultatul :

Simplu şi rapid














duminică, 20 martie 2016

Friptură de porc cu bere neagră și stafide


Cum să mai gătim fripturile? Dacă nu ai mai încercat niciodată această combinație, cu siguranță o vei face acum. Și nu neapărat folosind carne de porc, iese la fel de bine și cu pui sau vită.



Ingrediente:
  • carne de porc (cât vreți să gătiți - eu am avut 4-5 bucăți mici, să zicem 500g);
  • 100g stafide;
  • bere neagră - cât să acopere carnea, aproximativ 300 ml;
  • condimente (eu am folosit sare, boabe de piper și rozmarin).

Preparare:

(opțional) - Eu am ales să pun mai întâi carnea într-o pungă pentru cuptor, alături de bere, stafide și condimente, să mă asigur că va fierbe totul bine. 

Băgăm tava în cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru aproximativ 20 minute. 

Dacă nu aveți o pungă pentru cuptor, puneți totul direct în tavă și acoperiți cu folie de aluminiu.

Dupa cele 20 de minute, desfacem punga (sau folia) și reintroducem în cuptor până ce carnea va fi rumenită. (30-40 min)




Rezultatul

Delicios de arătos



Recomandare servire: Eu am pregătit un piure de cartofi și morcovi și a mers de minune!

Poftă bună!




duminică, 13 martie 2016

Black and White Lava Cake


De ce trebuie să alegi între ciocolata albă și ciocolata neagră, când le poți avea pe amandouă? 

După ce mi-a venit ideea de a găti lava cake, nu mă puteam decide dacă să fie cu ciocolată neagră sau albă, așa că mi-am făcut alegerea mai ușoară, făcând de fapt lava cake 2 în 1.

Lava cake-ul se servește numai proapăt scos din cuptor, dacă vreți să faceți mai multă compoziție, aceasta va rezista 1 zi - 2 la frigider cu siguranță). Aceasta este o rețetă pentru două persoane: (dacă aveți mai mulți musafiri dublați, triplați.. cantitățile). Mie mi-a ieșit după multe încercări, recunosc, depinde de câtă făină pui, sau de cât de mare ai forma ..pff..sau multe altele, însă cu aceste ingrediente și acești pași am reușit :

Ingrediente:

- 80 g ciocolată albă (nu folosiți ciocolată de menaj, eu am cumpărat tablete de ciocolată Primola);
- 80 g ciocolată neagră;
- 100 g unt + încă puțin pentru a unge formele;
- 40 g zahăr pudră;
- 4 linguri cu vârf de făină;
- 2 ouă;
- esență de rom;
- esentă de portocale;
- 2-3 linguri nucă de cocos.


Preparare:

Pasul 1 - Ciocolata albă: Pregătim un vas mare cu apă pe aragaz pentru a topi ciocolata pe baie de aburi. Așadar, luăm alt vas mai mic pentru a-l pune deasupra apei ce dă în clocot, punem în el ciocolata albă, iar untul treptat ( 50g). Amestecăm până se topește. (în cazul în care se va separa untul de ciocolată, punem o lingură de lapte și amestecăm în continuare - mereu pățeam asta cu ciocolata de menaj). Odată ce va fi topită, o lăsăm deoparte la răcit.

Pasul 2 - Ciocolata neagră: ( la fel ca la pasul 1)

Pasul 3 - Compoziția albă: Luăm vasul cu ciocolata albă de la răcit și adăugăm 1 ou,  amestecăm bine, apoi 20 g zahăr pudră, câteva picături de esență de portocale, amestecăm bine, 2 linguri cu vârf de făină, o lingură rasă de nucă de cocos și amestecăm încet.


vulcan de ciocolatablack and white lava cake




Pasul 4 - Compoziția neagră: La fel ca la pasul 3, doar că punem esență de rom (în loc de esență de portocale) și adăugăm făină cu grijă, aprox 2 linguri rase - compoziția trebuie sa fie moale.

Pasul 5 - Pregătim formele: Luăm 2 forme mici, le ungem bine cu unt, le tapetăm cu făină și punem puțină nucă de cocos, apoi punem în jumătate din formă ciocolată neagră, apoi ciocolată albă.




 Punem în cuptorul preîncălzit la aproximativ 200 C pentru 12 min (pentru a se forma pereții vulcanului delicios), în funcție de dimensiunea formei. Eu am preferat să pun câte unul în cuptor pentru a testa timpul de coacere (de data asta a ieșit din priiiimaa!)

Așa arăta dupa aproximativ 12 min:



Pasul 6 - Lava cake sau brioșă?: După ce scoatem din cuptor cu mare grijă (deoarece vor fi fooarte fierbinți), încercăm cu un cuțit să verificăm marginile să nu fie prea lipite de pereții formei (atenție să nu tăiați si prăjitura). Răsturnăm pe o farfurie și cu mari emoții tăiem și vedem dacă avem lava cake-ul dorit sau o simplă brioșă - dacă veți lăsa prea mult la cuptor, veți servi brioșe în loc de lava cake, ceva tot iese:))  . Ornăm nuumai când rezultatul este cel dorit ;)) cu nucă de cocos. Prima dată am stat 5 min să ornez un lava cake  până mi-am dat seama că  de fapt eu ornam o brioșă:(  (aveam forme foarte mici, de brioșe, dar am lăsat tot în jur de10 minute, ceea ce a fost mult prea mult)




black lava cake

Rezultatul este nemaipomenit de gustos!






Sufleu de ciuperci


Ce poate fi mai bun decât un preparat cu ciuperci champignon?


Ingrediente:

- 700 g de ciuperci;
- 2 linguri de smântână;
- 4 ouă;
- brânză sărată;
- cașcaval;
- 50 g unt + încă puțin pentru a unge tava;
- 2 linguri de pesmet + încă puțin pentru a tapeta tava;
- unt;
- condimente.



Preparare :

Pasul 1 - Ciuperci : Spălăm ciupercile (acestea nu se țin foarte mult în apă deoarece absorb apa și nu vor mai fi la fel de bune, puteți doar să le curățați cu o cârpă), și le tăiem în bucăți mari sau mici după preferințe. Într-o tigaie topim untul și călim ciupercile. Când s-au înmuiat, oprim focul și dăm tigaia deoparte pentru a ne ocupa de albușuri.

Pasul 2 - Ouă: Le separăm și batem bine albușurile până se întăresc. Folosim gălbenușurile peste ciupercile din tigaie (care s-au răcit puțin), adăugăm smântâna, brânza râzuită, pesmetul și condimentele (sare, piper după gust) și amestecăm. Încorporăm încet compoziția cu albușurile, amestecând prin învăluire de sus în jos.


Pasul 3 - Final: Ungem o tavă cu unt și tapetăm cu pesmet, adăugăm compoziția și ornăm cu ciuperci. Introducem tava în cuptorul preîncălzit la aprox 180 C și lăsăm până când devine ușor arămiu. (este gata în aprox 15- 20 de minute)




Scoatem din cuptor și răzuim puțin cașcaval.


Poftă bună!



Recomandare servire: Puteți servi sufleul atât ca fel principal, cât și ca o garnitură pentru friptură!

Paste cu scoici


Deoarece ador pastele și fructele de mare, am încercat să le combin într-o rețetă pe cât de simplă, pe atât de gustoasă:
🍝Ingrediente :
- 250g paste integrale;
- 2 lingurițe de unt;
- 1 ceapă;
- 3-4 căței usturoi;
- 2 roșii (sau o conservă de roșii);
- 2-3 lingurițe bulion;
- 200g scoici congelate;
- un pahar de vin alb sec;
- condimente: sare, piper, cimbru.


Preparare :

Pasul 1 - Sosul: Călim ceapa și usturoiul în unt până se rumenesc ușor. Apoi, adăugăm roșiile tocate, scoicile (pe jumătate dezghețate – ca să iși mai lase din apă) și vinul. Lăsăm sosul să scadă, adăugăm bulionul și condimentele.


Pasul 2 - Pastele: Punem apa la fiert cu puțină sare și ulei. Când dă în clocot, adăugăm pastele și le fiebem în funcție de timpul recomandat. Dupa ce scurgem bine pastele și le clătim cu apa rece, lăsăm să fiarbă puțin împreună cu sosul (maxim 5 minute).




Pasul 3 - Poftă bună! 
Delicioase cu un pahar de vin alături!

miercuri, 9 martie 2016

Supă cremă de rucola cu fistic prăjit și parmezan


Iată 3 pași rapizi către un preparat inedit și delicios :

Ingrediente :

rucola proaspata
- 250g rucola;
- 50 g fistic prăjit;
- 150 g smântână;
- 50-100 g parmezan (după gust);
- o pătrime lămâie;
- supă de pui/legume sau apă;
- gheață;
- sare, piper, puțin rozmarin;




Preparare :

Pasul 1 - Fisticul : (Eu am cumpărat din magazin un plic mic (50g) de fistic prăjit și sărat ). Curățăm fisticul și îl dăm bine prin blender.

fistic prajit blender



Pasul 2 - Rucola : Punem apă la fiert, iar până fierbe spălăm bine rucola și pregătim deoparte un vas cu apă rece și gheață. Când apa începe să fiarbă, punem rucola și lăsăm exact 30 de secunde. Stingem focul, o strecurăm și o punem în vasul pregătit cu apă rece şi gheaţă. Strecurăm încă o dată și este gata să fie mixată. Astfel, rucola își va lăsa o parte din gustul amar în apa în care s-a fiert ( de care nu mai avem nevoie) și își va păstra culoarea.

rucola


Pasul 3 - Totul în blender : Punem rucola, smântâna, o parte din parmezan (restul răzuim după ce dăm prin blender), condimentele dorite, puțină apă fierbinte (sau supă de pui) și mixăm totul până obținem supa cremă. Adăugăm zeamă de lămâie, răzuim parmezan și supa noastră este gata.


Ornăm cu fistic și parmezan: 

supa crema de rucola fistic parmezan

Se poate servi și rece!




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



ENGLISH:

Cream of arugula soup with roasted pistachios and parmesan




Quick 3 steps to a special and delicious soup:

Ingredients:

rucola proaspata

- 250g arugula;
- 50 g roasted pistachios (salted);
- 150 g sour cream;
- 50-100 g parmesan (or as much as you prefer);
- 1/4 lemon;
- chicken/vegetable soup or water;
- ice;
- salt, pepper, a little bit of rosemary;




 Making of:


1st Step  - The pistachios: Peel the pistachios and blend until it gets sandy.

fistic prajit blender


2nd Step – The arugula: Boil water in a big pot. Until it boils, wash the arugula and prepare aside a bowl with ice and cold water. When the water starts to boil, add the arugula and leave it exactly 30 seconds. After this step, quickly strain the arugula and put it into the bowl with ice. Leave a few seconds to cool. Now strain again and put it into the blender with the pistachios (the bitter taste will remain in the hot water).

rucola

3rd Step – Blend everything: Add the sour cream, parmesan  (don’t add all the parmesan because you will have to grate a little bit after blending) , the spices you want, add a few spoons of hot water (or chicken/vegetable soup) . After every spoon of water, blend and check if the soup has the texture you want. Squeeze the lemon,  grate the parmesan and the soup is ready!

Decorate pistachio and parmesan: 

supa crema de rucola fistic parmezan

You can also serve it cold!


 


luni, 7 martie 2016

Friptură de porc cu miere, sos de rodii și rozmarin



friptura de porc cu sos de rodie
Dulce-acrișor!


Cel mai la îndemână îmi este să gătesc carne de pui; având la dispoziție numai carne de porc, am zis să încerc totuși o combinație mai specială : 


Ingrediente:

- friptură de porc (eu am avut 4 bucăți);
- 2 rodii mari;
- 100g unt;
- 150 ml de vin (eu am folosit rosé);

- aprox 5 linguri cu vârf de miere pentru carne + 1 lingură de miere pentru sos;
- 1 plic de rozmarin;
- boabe de piper;
- boia, sare.


Preparare:

Pasul 1 - Carnea: Spălăm bine carnea și o punem la fiert pentru 10 minute în vin, o cană de apă fierbinte, o parte din rozmarin (aproximativ o treime), câteva boabe de piper, sare, boia. (In loc de fierbere puteți lăsa carnea împreună cu vinul și condimentele la marinat pentru câteva ore în frigider - eu nu am avut răbdare :D).

Scoatem carnea din sos și o punem separat. (Nu aruncați sosul!)

Pasul 2 - La cuptor: Pe o farfurie plată amestecăm restul de rozmarin, boabe de piper, sare și  boia, pe alta punem mierea. Dăm fiecare bucată de carne prin miere, apoi prin amestecul de condimente și aranjăm într-o tavă puțin adâncă. Punem 75g de unt și adăugăm sosul în care am fiert carnea (mai păstrați câteva linguri de sos pentru mai târziu). Acoperim tava cu folie de aluminiu, iar apoi o băgăm în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.



Lăsăm la cuptor pentru 30 min și trecem la următorul pas (după 15 min desfacem ușor folia și întoarcem carnea - punem folia la loc și reintroducem în cuptor) :




Pasul 3 - Sosul de rodii: Scoatem boabele celor 2 rodii și le dăm prin blender (păstrați câteva boabe pentru decor). Într-o tigaie topim o linguriță de unt (restul de 25 g), adăugăm sucul de rodii și restul de sos în care am fiert carnea. Punem o lingură de miere, amestecăm și lăsăm la foc mic pentru 10 minute.


Pasul 4 - Crocannnt: După cele 30 min desfacem folia, iar cu o lingură udăm fiecare bucată de carne cu sosul din tavă. Lăsăm la cuptor fără folie, pentru a fi puțin crocantă, pentru încă 15-20 min.


Pasul 5 - Plating: Servim carnea cu sosul din tigaie și ornăm cu rozmarin și boabe de rodie.





Poftă bună!




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



ENGLISH:

Pork with honey, pomegranate sauce and rosemary

 
friptura de porc cu sos de rodie
Sweet and sour!

If you are bored of simple meat, baked or fried, just try this interesting combination of pork and fruits:
Ingredients:

- about 500 g of pork;
- 2 big pomegranates;
- 100g butter;
- 150 ml rosé wine;
- about 5 spoons of honey for the meat + 1 for the sauce;
- 10g rosemary;
- pepper beans;
- paprika, salt.


Making of:

1st Step - The meat: Wash the meat very well, and boil it for about 10 minutes with the wine, 200ml of water, 4g of rosemary, a few pepper beans, salt and paprika (as much as you prefer).
 (Instead of boiling you can marinate the meat with the wine and spices for a few hours in the fridge - I wasn't patient enough)

Remove the meat and keep the sauce.

2nd Step - In the oven: On a plate prepare a mixture of spices with what's left (the rest of rosemary, pepper beans, paprika and salt), and on another plate put the honey.
Now you have to drege the meat in the honey, and in the spices afterwards. At this point take a big tray, put the meat and 75g of butter, add the sauce (from the boiled meat), but keep a few spoons for the pomegranate sauce. Cover the tray with aluminium foil and put it in the preheated oven at a medium to high temperature)




Leave it in the oven for about 30 min. Meanwhile prepare the pomegranate sauce :

(after 15 minutes remove the foil and turn the meat on the other side, put the foil back and continue baking)




3rd Step - Pomegranate sauce: Remove the beans of the 2 pomegranates and blend them. (keep a few beans for plating). In a pan, melt the rest of the butter, add the blended pomegranates, the sauce from the meat and a spoon of honey. Cook it for about 10 min.

4th Step - Crispyyy: After the 30 min of baking, remove the foil and wet each piece of meat with the sauce from the tray, leave it in the oven for another 15-20 minutes.


5th Step - Plating: Serve the meat with the pomegranate sauce, decorate with rosemary and a few beans of pomegranate.




 Enjoy!