duminică, 13 martie 2016

Black and White Lava Cake


De ce trebuie să alegi între ciocolata albă și ciocolata neagră, când le poți avea pe amandouă? 

După ce mi-a venit ideea de a găti lava cake, nu mă puteam decide dacă să fie cu ciocolată neagră sau albă, așa că mi-am făcut alegerea mai ușoară, făcând de fapt lava cake 2 în 1.

Lava cake-ul se servește numai proapăt scos din cuptor, dacă vreți să faceți mai multă compoziție, aceasta va rezista 1 zi - 2 la frigider cu siguranță). Aceasta este o rețetă pentru două persoane: (dacă aveți mai mulți musafiri dublați, triplați.. cantitățile). Mie mi-a ieșit după multe încercări, recunosc, depinde de câtă făină pui, sau de cât de mare ai forma ..pff..sau multe altele, însă cu aceste ingrediente și acești pași am reușit :

Ingrediente:

- 80 g ciocolată albă (nu folosiți ciocolată de menaj, eu am cumpărat tablete de ciocolată Primola);
- 80 g ciocolată neagră;
- 100 g unt + încă puțin pentru a unge formele;
- 40 g zahăr pudră;
- 4 linguri cu vârf de făină;
- 2 ouă;
- esență de rom;
- esentă de portocale;
- 2-3 linguri nucă de cocos.


Preparare:

Pasul 1 - Ciocolata albă: Pregătim un vas mare cu apă pe aragaz pentru a topi ciocolata pe baie de aburi. Așadar, luăm alt vas mai mic pentru a-l pune deasupra apei ce dă în clocot, punem în el ciocolata albă, iar untul treptat ( 50g). Amestecăm până se topește. (în cazul în care se va separa untul de ciocolată, punem o lingură de lapte și amestecăm în continuare - mereu pățeam asta cu ciocolata de menaj). Odată ce va fi topită, o lăsăm deoparte la răcit.

Pasul 2 - Ciocolata neagră: ( la fel ca la pasul 1)

Pasul 3 - Compoziția albă: Luăm vasul cu ciocolata albă de la răcit și adăugăm 1 ou,  amestecăm bine, apoi 20 g zahăr pudră, câteva picături de esență de portocale, amestecăm bine, 2 linguri cu vârf de făină, o lingură rasă de nucă de cocos și amestecăm încet.


vulcan de ciocolatablack and white lava cake




Pasul 4 - Compoziția neagră: La fel ca la pasul 3, doar că punem esență de rom (în loc de esență de portocale) și adăugăm făină cu grijă, aprox 2 linguri rase - compoziția trebuie sa fie moale.

Pasul 5 - Pregătim formele: Luăm 2 forme mici, le ungem bine cu unt, le tapetăm cu făină și punem puțină nucă de cocos, apoi punem în jumătate din formă ciocolată neagră, apoi ciocolată albă.




 Punem în cuptorul preîncălzit la aproximativ 200 C pentru 12 min (pentru a se forma pereții vulcanului delicios), în funcție de dimensiunea formei. Eu am preferat să pun câte unul în cuptor pentru a testa timpul de coacere (de data asta a ieșit din priiiimaa!)

Așa arăta dupa aproximativ 12 min:



Pasul 6 - Lava cake sau brioșă?: După ce scoatem din cuptor cu mare grijă (deoarece vor fi fooarte fierbinți), încercăm cu un cuțit să verificăm marginile să nu fie prea lipite de pereții formei (atenție să nu tăiați si prăjitura). Răsturnăm pe o farfurie și cu mari emoții tăiem și vedem dacă avem lava cake-ul dorit sau o simplă brioșă - dacă veți lăsa prea mult la cuptor, veți servi brioșe în loc de lava cake, ceva tot iese:))  . Ornăm nuumai când rezultatul este cel dorit ;)) cu nucă de cocos. Prima dată am stat 5 min să ornez un lava cake  până mi-am dat seama că  de fapt eu ornam o brioșă:(  (aveam forme foarte mici, de brioșe, dar am lăsat tot în jur de10 minute, ceea ce a fost mult prea mult)




black lava cake

Rezultatul este nemaipomenit de gustos!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu