joi, 25 august 2016

Ficăței de pui în sos de vin, miere și usturoi

🐝Ingrediente:
- 500gr ficăței de pui ;
- 2 linguri de miere;
- 5-6 căței de usturoi;
- ulei de floarea soarelui;
- o cană de vin alb;
- o jumătate cană de apă;
- cimbru uscat;
- sare piper.
 
🐝Pregătire:
- Călim ficăţeii în ulei de floarea soarelui la foc mediu.
- Amestecăm pentru a-i găti pe fiecare parte, iar după câteva minute, adăugăm şi căţeii de usturoi.
- Odată ce începe să se înmoaie şi usturoiul, adăugăm mierea, amestecăm, lăsăm 5 minute pe foc, iar apoi turnăm vinul şi apa. Când lichidul începe să se evapore considerabil, condimentăm cu sare, piper, şi foarte important: cimbru uscat. Acesta va da o aromă deosebită preparatului.
- Încă 10 minute şi ficăţeii sunt gata. Poftă bună!
ficatei de pui
Simplu, gustos şi rapid!

miercuri, 24 august 2016

2 idei pentru crema de zahăr ars

Cremă de zahăr ars cu cacao și nucă de cocos

Ingrediente:

💮 700 ml lapte;
💮 5 ouă;
💮 2 linguri de cacao;
💮 2 linguri de nucă de cocos;
💮 8 linguri de zahăr (cu vârf);
💮 1/2 esenţă de rom.

Pregătire:
Pasul 1 - Zahărul ars: Punem pe aragaz tava în care obişnuim să facem torturi, la foc mic (trebuie să fie destul de rezistentă). Adăugăm 4 linguri de zahăr (celelalte 4 pentru pasul 2) şi amestecăm până se topeşte şi devine arămiu, apoi rotim tava cu grijă, pentru a distribui uniform şi pe pereţii tăvii. Dăm vasul deoparte, până ne ocupăm de pasul 2:

Pasul 2 - Compoziţia: Mixăm toate ingredientele şi le adăugăm peste zahărul ars, apoi băgăm în cuptorul preîncălzit, la 170 - 180 de grade, până se întăreşte crema (se va întării destul de repede datorită ingredientelor speciale: nucă de cocos şi cacao). Se lasă la temperatura camerei şi apoi se bagă la frigider pentru câteva ore înainte de servire.

crema de zahar ars cu cocoscrema de zahar ars cu cacao
Se serveşte rece!
 
 

🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒
 
Cremă de zahăr ars cu vişine
 
 
Ingrediente:
 
💮 7 ouă;
💮 900 ml lapte;
💮 8 linguri de zahăr;
💮 vişine din compot (cantitatea după preferinţe);
💮 100 ml suc din compot; 
 
Urmăm aceiaşi paşi de mai sus, diferă ingredientele şi rezultatul 😊
crema de zahar ars cu suc visine
crema de zahar ars cu visine
crema de zahar ars cu visine
🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒
 


Mâncărică de pui cu măsline

Ingrediente:
  • 200 gr măsline;
  • 500 gr pulpe de pui dezosate (sau piept de pui);
  • 1 cutie de roşii la conservă, sau suc proaspăt de roşii;
  • 1 lingură de paste de tomate;
  • o jumătate de lămâie;
  • 1 ceapă mare;
  • 1 morcov;
  • ulei de floarea soarelui;
  • sare, piper, boia;
  • mărar.

Pregătire:
Pasul 1- Carnea: Spălăm carnea şi o tăiem în bucăţi mari.

Pasul 2- Legumele: Spălăm legumele, răzuim morcovul şi tăiem ceapa julien.

Pasul 3- Mâncărica: Călim ceapa în ulei de floarea soarelui, adăugăm carnea şi morcovul. Odată ce carnea s-a gătit, adăugăm măslinele, sucul de roşii şi pasta de tomate. Condimentăm după preferinţe. Lăsăm câteva minute să fiarbă sosul, apoi adăugăm câteva felii de lămâie şi mărar tocat mărunt (sau uscat, la plic). Şi gataaaa 😊😊! Ca la mama acasă!




Poftă bună!

Mâncare de varză cu bacon

Ingrediente:
  • 1 varză mare;
  • 2 cepe;
  • 1 morcov;
  • 200 gr bacon afumat;
  • 1 cană de apă fierbinte;
  • 2 linguri cu vârf de bulion;
  • 2 frunze dafin;
  • sare, piper;
  • Opţional: mărar.
  • Fără ulei!
Pregătire:

Pasul 1- Legumele: Spălăm cepele şi varza, le tăiem julien (varza este destul de migăloasă 😞). Spălăm şi răzuim morcovul.
           

Pasul 2- Baconul: Tăiem baconul în cubuleţe (asta dacă nu este deja tăiat) şi îl punem într-o oală adâncă pe aragaz, la prăjit (nu este nevoie de ulei, va lăsa suficientă grăsime). După ce s-a călit puţin, adăugăm ceapele, morcovul, mai lăsăm câteva minute şi apoi adăugăm şi varza. Turnăm apa peste (nu este nevoie să acoperim, deoarece se va înmuia foarte repede). După ce s-a înmuiat, punem lingurile de bulion, condimentăm cu sare şi piper, adăugăm frunzele de dafin şi mărarul tocat mărunt. Mai lăsăm câteva minute şi este gata 😌.


Poftă bună!

Prajitură tropicală - Coco Jambo Pie



Ingrediente:
 
🍍Pentru blat:
- 8 albuşuri;
- 8 linguri de zahăr;
-14 linguri nucă de cocos;
-2 linguri făină
- coaja de la o lămâie;
- ulei.
 
🍍Pentru cremă:
- 2 conserve compot de ananas (~ 700gr cantitate uscată);
- 2 plicuri de gelatină( 2*10 g );
- 300 ml de frişcă;
- 3 linguri de zahăr;
- nucă de cocos pentru ornat.
 
Pregătire:

Pasul 1- Blatul: Batem bine albuşurile, punem celelalte ingrediente şi amestecăm uşor, de jos în sus, până încorporăm totul. Pregătim o tavă cu hârtie de copt, adăugăm compoziţia şi băgăm în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ 15 minute, iar apoi îl lăsăm deoparte, să se răcească.

Pasul 2 - Crema: Scurgem ananasul din conservă, iar cu sucul rămas pregătim gelatina, conform instrucţiunilor de pe plic. Dacă sunt bucăţi mari de ananas, le tăiem în cubuleţe şi le amestecăm cu gelatina. Batem frişca până se întăreşte şi o amestecăm cu ananasul şi gelatina. Odată ce blatul s-a răcit, aranjăm crema uniform şi lăsăm totul deoparte, până se va întări. 
🌴 Ornăm cu nucă de cocos 🌴
🍍🍍Se serveşte rece!🍍🍍

duminică, 21 august 2016

Ostropel de pui și vită


Ingrediente:
- 500 gr piept de pui;
- 250 gr carne de vită;
- 2 cepe;
- 2-3 ardei capia;
- 500 gr suc proaspăt de roșii, sau o conservă cu roșii;
- 1 lingură pastă de tomate;
- 4-5 căței de usturoi;
- ulei de floarea soarelui;
- busuioc;
- sare, piper.
Pregătire:
Pasul 1- Legumele: Spălăm și curățăm legumele. Tăiem ceapa în feliuțe subțiri, iar ardeiul în bucăți mari. Pasăm usturoiul, pregătim sucul de roșii, adică va trebui să curățăm roșiile de pieliță și să le dăm prin blender (sau să folosim direct roșii la conservă, dar nimic nu se compară cu sucul proaspăt de roșii în mâncăruri).

Pasul 2 - Carnea:  Spălăm și tăiem carnea în cubulețe, o punem deoparte separat, condimentăm.

Pasul 3 - Ostropel: Călim ceapa și ardeiul în ulei de floarea soarelui, adăugăm carnea de pui, iar când aceasta începe să fie gata, adăugăm și carnea de vită. Lăsăm câteva minute, apoi punem sucul de roșii, pasta de tomate și usturoiul. Adăugăm busuioc, sare și piper, și lăsăm până se face sosul de roșii, 10-15 minute.
Poftă bună!

Ciorbiță de vită și sfeclă roșie

ciorba de vita cu sfecla rosie

🍲 Ingrediente pentru o oală de 5 litrii:
  • 1 sfeclă roșie mică;
  • 300 gr carne de vită;
  • 3 linguri de oțet;
  • 1 morcov;
  • 1 ceapă mare;
  • 1 ardei;
  • 2 cartofi mici sau 1 mare;
  • 1/2 păstârnac;
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui;
  • 1 legătură de leuștean;
  • zeama de la 2 lămâi;
  • 1 ou;
  • 200 gr suc proaspăt de roșii;
  • 1 lingură pastă de tomate;
  • 1 lingură cu vârf de orez;
  • sare, piper.
Pregătire:

Pasul 1- Legumele: Curățăm și spălăm legumele. Răzuim păstârnacul, tăiem ceapa, ardeiul, sfecla și cartofii în cubulețe, feliem morcovul. Curățăm de coajă câteva roșii coapte și le dăm prin blender, sau folosim suc de roșii direct de la conservă.

Pasul 2- Apa la fiert: Punem apă la fiert într-o oală mică pentru ciorbă, dar lăsăm aproximativ 1/3 din ea fără apă. Între timp:

Pasul 3- Carnea: Spălăm și tăiem în cuburi carnea de vită. Punem puțină apă la fiert într-un alt vas, adăugăm carnea atunci când apa începe să fiarbă, oțetul, puțină sare și piper. Lăsăm 10 minute la fiert. Se va forma o spumă deasupra, o îndepărtăm cu o lingură de fiecare dată. (fierberea separată în oțet, înmoaie carnea de vită, numai bine pentru ciorbiță).

Pasul 4 - Oala de ciorbă: Călim zarzavatul într-o tigaie cu ulei de floarea soarelui, numai pentru 3-4 minute. Adăugăm peste apa ce fierbe în oala pentru ciorbă. Punem și sfecla roșie (din câte am observat, sfecla fierbe mai greu decât cartoful, depinde și de dimensiunea în care este tăiată, așadar așteptăm să fiarbă puțin sfecla, înainte să punem și cartofii).  "Pescuim" carnea din vasul cel mic, și o adăugăm la ciorbiță. Odată ce cartofii și sfecla s-au fiert, punem și sucul de roșii și pasta de tomate. După aproximativ 10 minute, adăugăm orezul, sare și piper după gust, zeama de lămâie și pregătim oul.

Pasul 5 - Să dregem ciorba: Batem oul într-un castronel și turnăm cu ajutorul unui polonic câte puțină zeamă de ciorbiță, în timp ce amestecăm cu o furculiță (astfel evităm să facem o omletă în oala de ciorbă). Avem grijă să amestecăm și când adăugăm amestecul la ciorbă. Mai lăsăm câteva minute și adăugăm leușteanul tocat mărunt, apoi oprim focul.

ciorba de vita
Să avem poftă!

Înghețată cu 3 arome: căpșuni, prune și nectarine


fructe proaspete
Ingrediente:
🍨 1 litru de frișcă lichidă;
🍨 10 ouă;
🍨  6 linguri de zahăr;
🍨 200 gr prune;
🍨 200 gr căpșuni;
🍨 200 gr nectarine.

Pregătire:

Pasul 1- Fructele: Spălăm fructele, îndepărtăm codițele căpșunilor, sâmburii nectarinelor și prunelor, iar apoi dăm fiecare tip de fruct prin blender, până se transformă într-o pastă. Punem fiecare piure în câte un vas, până găsim pe cineva să ne ajute cu pasul 2 😊.

Pasul 2- Frișca: Împărțim frișca în două castroane adânci, (rugăm pe cineva să ne ajute cu unul dintre castroane dacă e prin apropiere) și o mixăm până se întărește (mixerul meu nu este atât de puternic și a fost mult mai ușor pentru mine să împart în 2, astfel am văzut rezultatele mai repede și oricum, nu am avut un castron adânc, suficient de mare încât să încapă toată frișca).

Pasul 3- Ouăle: Separăm gălbenușurile de albușuri, le mixăm bine cu zahărul până se va topi, batem albușurile până se întăresc (tot în două castroane, dacă ne e mai ușor)


Pasul 4- All in: Amestecăm frișca cu gălbenușurile îndulcite și albușurile bătute, și mixăm totul la viteza cea mai mică. Împărțim compoziția în 3 castroane, fiecare cu câte un tip de piure, și amestecăm ușor, pentru a omogeniza fiecare compoziție. Opțional: puteți pune bucăți de fructe.

Pasul 5- La congelator: Dacă avem suficient spațiu în congelator, folosim mai multe vase pentru înghețată, astfel nu vom scoate toată înghețata din congelator, de fiecare dată când vrem câte puțină să gustăm. Punem prima compoziție în vase și băgăm la congelator pentru 30 de minute (acoperim de fiecare dată vasele folosite, astfel înghețata nu va prinde gust de ce mai avem prin congelator; nimeni nu cred ca vrea înghețată cu aromă de carne de vită sau pește 😄), apoi adăugăm următoarea compoziție și repetăm procedura. E important să lăsăm fiecare strat separat în congelator, pentru a se diferenția gusturile celor 3 tipuri de fructe. Servim înghețata după 4-5 ore de stat în congelator, după ce am adăugat ultimul strat.

inghetata de fructe proaspete
inghetata de nectarine
Răcoritoooor! ❄️☃

Tort cu prune caramelizate

prune caramelizate
Ingrediente:
🍰 300 gr prune;
🍰 4 ouă;
🍰 5 linguri cu vârf de făină;
🍰 10 linguri de zahăr;
🍰 1 plic zahăr vanilinat;
🍰 1/2 esență de rom;
🍰 coaja de la o lămâie.

Pregătire:
Folosim pentru acest tort, același vas rezistent termic, încă de la pasul 1, de preferat să nu fie cu fundul detașabil, deoarece se poate scurge zahărul ars.

Pasul 1- Caramelizare:  Punem vasul pe aragaz la foc mic, adăugăm 6 linguri de zahăr și amestecăm până se topește și devine auriu. Odată ce s-a topit, rotim cu mare grijă vasul în aer, astfel încât să ajungă lichidul uniform pe pereții săi. Lăsăm 2-3 minute deoparte, până pregătim prunele.

Pasul 2- Prunele: Spălăm prunele, le rupem pe jumătate (cu mâinile este cel mai ușor), scoatem sâmburii și le așezăm cu interiorul direct pe zahărul ars. Putem avea chiar și două straturi de prune, pentru o aromă mai intensă. Punem vasul la cuptor, la 180 de grade, până încep să se înmoaie prunele, pentru aproximativ 15 minute.

Pasul 3- Blatul: Separăm gălbenușurile de albușuri, frecăm gălbenușurile cu 4 linguri de zahăr și batem albușurile spumă. Adăugăm gălbenușurile îndulcite, esența de rom, coaja de lămâie, zahărul vanilinat peste albușurile bătute, amestecăm ușor cu o spatulă și începem să adăugăm făina treptat, amestecând de sus în jos.












Pasul 4- Tortul: Adăugăm compoziția pentru blat, peste prunele caramelizate și lăsăm tortul la cuptor pentru aproximativ 25 minute, până se va coace blatul. Când este gata, răsturnăm cu mare grijă tortul pe un suport/tavă, pentru a avea prunele deasupra (să nu îl lăsați să se răcească înainte de a răsturna, deoarece se va întări zahărul ars și nu îl veți mai putea răsturna ușor, dacă totuși îl lăsați, țineți vasul pe aragaz la foc mic, pentru câteva secunde pentru a topi zahărul)

După ce se va răci, putem orna cu frișcă, sau putem servi tortul cu o cupă de înghețată sau smântână. Este delicios oricum!


prajitura cu prune
Yummmmmm!
Recomandare: Puneți două straturi de prune, nu unul cum am pus eu! Gustul va fi senzațional! 



Varianta cu piersici și mere, intr-o formă de chec:
Pe scurt: am tăiat fructele în felii subțiri și le-am amestecat direct pe aragaz cu zahărul deja caramelizat. După ce s-au înmuiat puțin, am adăugat totul în forma de chec, iar apoi turnat compoziția de pandișpan. După ce este gata, răsturnăm cu atenție. Et voilà :

         nectarine caramelizateprajitura cu nectarine caramelizate   pansipan cu nectarine
tort cu nectarine

luni, 15 august 2016

Îngheţată de cidru "Summer berries"

Un desert inedit: înghețată făcută în casă, cu un ingredient special :)

Ingrediente:
- 8 gălbenuşuri;
- 150 gr zahăr;
- 500 ml cidru Summer berries;
- 400 ml smântână pentru gătit cu 32% grăsime;
- Sirop de cidru. Reţeta o găsiţi la: Pandişpan cu prune, ciocolată albă şi sirop de cidru . Pe scurt, aveţi nevoie de încă 250 ml de cidru (tot summer berries daca aţi cumpărat deja vreo 2 sticle), 2 linguri de miere şi coajă de lime. (nu durează mult şi chiar merită!)

Pregătire:

Pasul 1: Mixăm gălbenușurile cu zahărul într-un vas rezistent la căldură.

Pasul 2: Încălzim la foc mic cidrul cu smântâna, amestecând din când în când. După aproximativ 10 minute, oprim focul și lăsăm deoparte câteva minute.

Pasul 3: Turnăm compoziția fierbinte puțin câte puțin peste gălbenușuri, cu mare atenție, să nu facem o omletă (eu am folosit un polonic), în timp ce amestecăm rapid cu un tel.

Pasul 4: Punem la foc mic compoziția de la pasul 3, amestecând mereu cu telul. Când se îngroasă (ca o budincă foarte moale), este gata. După ce se răcește, o lăsăm la congelator, cu o folie de plastic direct peste cremă. După o oră, o scoatem, îndepărtăm folia, amestecăm cu telul în ea (pentru a evita cristalele de gheață) și o băgăm iar la congelator. Repetăm procedura de 2-3 ori, iar ultima dată, amestecăm cu siropul de cidru (mai păstrăm pentru decor). Lăsăm la congelator pentru încă 3-4 ore, înainte de a servi.

Dacă aveți aparat de făcut înghețată, nu ezitați să îl folosiți (vă scutește de procesul repetitiv de a scoate din congelator și de a amesteca)

🍧🍦 Deliciooooossss 🍧🍦

Smoothie de banane, cu ciocolată și înghețată

 

Desert rapid, gata în 2 minute, numai din:

🍹 înghețată de ciocolată,
🍹 bucăți de ciocolată amăruie,
🍹 banane,
🍹 merișoare,
🍹 cuburi de gheață.

Dăm totul prin blender și servim :)








Limonadă cu piure de mure

De ce să bem sucuri acidulate, pline de E-uri de la magazin, când putem să ne pregătim singure o băutură răcoroasă și sănătoasă, fără zahăr sau siropuri:


 Ingrediente:
🍹3-4 lămâi,
🍹100-200 gr de mure,
🍹2 linguri de miere,
🍹apă plată şi gheață.

Pregătire:
Spălăm lămâile, le stoarcem, punem mierea peste suc și amestecăm. Astfel, mierea va avea timp să se topească până terminăm :) 
Dăm murele prin blender, punem pasta peste sucul de lămâie. Adăugăm apă plată, în funcție de cât de concentrată vrem să fie limonada, cuburi de gheață și gata 🍹🍹.



Cum să îți păstrezi plantele în viață atunci când pleci în concediu?


Eu am mai multe ghivecele de busuioc, oregano, pătrunjel, pe care nu vreau să le sacrific odată cu fiecare concediu. La primul concediu, le-am dat atât de multă apă până să plec, încât le-am înecat :( bye bye plăntuțe.
De data asta, mi-a venit o idee mai bună:

1. Am adunat toate caserolele adânci pe care le aveam. Am început cu cele fără capac.
(S-a întâmplat să găsesc și un ambalaj de plastic de la un tort, pe care l-am tăiat de la jumătate, numai bun pentru ghivecele mari)
2. Am pus folie de aluminiu în câteva tăvi lungi și adânci.
3. Am îndepărtat farfurioarele și am aranjat ghivecele în acele caserole/tăvi.
4. Am turnat apă în caserole/tăvi (nu foarteee multă). 
Pământul va absorbi foarte multă apă, nu vă speriați, dar aveți grijă să rămână apă în caserole și tăvi până plecați.
5. Le-am aranjat pe toate, astfel încât să aibă lumină.
6. Și am plecat în conceeeediuu.



După 7 zile de concediu, plantele mele sunt biineeee, s-au bălăcit și ele puțin, dar au supraviețuit.




luni, 1 august 2016

Musaca de ardei capia copţi, cu ciuperci, măsline şi telemea de vacă

Ingrediente:


- 9-10 ardei capia;
- 200 gr telemea de vacă;
- 100 gr caşcaval;
- 100 gr măsline fără sâmburi;
- 500 gr ciuperci champignon brune;
- 1 ou;
- 1 ceapă;
- 1 legătură mică de mărar;
- ulei de masline;
- sare, piper.

Pregătire:

Pasul 1- Coacem ardeii: Pe o tavă rezistentă sau specială pentru grătar, coacem ardeii capia pe toate părţile până se vor înmuia şi înegri, apoi îi punem pe o farfurie şi îi lăsăm puţin să se răcească (se vor curăţa mai uşor dacă sunt calzi, dar pentru a ne fi mai uşor, nu îi curăţăm chiar fierbinţi).

Pasul 2- Curăţăm ardeii: Pregătim un castron cu apă rece, curăţăm fiecare ardei de coajă, folosindu-ne de apa rece pentru a ne curăţa pe degete. La final, îi curăţăm şi în interior, îi spălăm şi îi tăiem în bucăţi mari pentru straturile de musaca.

Pasul 3- Celelalte straturi:

Compoziţia 1: Pregătim ciupercile, le tăiem cât mai subţire şi le călim împreună cu ceapa tăiată mărunt, în ulei de măsline, până se vor înmuia.
Când ciupercile sunt gata, îndepărtăm sosul din tigaie (cu cât mai puţin lichid, cu atât mai bine), iar după ce s-au răcit, le amestecăm cu 1 ou şi condimente.

Compoziţia 2: Tăiem măslinele, le punem într-un castron, răzuim brânza, tocăm mărarul şi le amestecăm împreună, condimentăm cu sare (nu foarte multă, dacă este brânza foarte sărată) şi piper.

Pasul 4 - All in 1: Ungem un vas rezistent termic cu ulei de măsline, apoi aranjăm în ordinea următoare:

à1 strat de ardeià jumătate din compoziţia 1à caşcaval răzuità 1 strat de ardeià compoziţia 2 à1 strat de ardeià cealală jumătate din compoziţia 1à1 strat de ardei(dacă ne mai ajunge) à caşcaval răzuit sau felii de caşcaval.
 
 
Punem vasul în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute. 
Musaca de ardei copti
Poftă bună!

 

Ficăței de pui cu ceapă, vin alb și măsline kalamata

          Ingrediente:
  • 500 gr ficăței de pui;
  • 2 cepe;
  • 100 ml vin alb;
  • 100 gr măsline kalamata;
  • ulei de floarea soarelui;
  • 4 căței de usturoi;
  • cimbru uscat, sare, piper.
 
 
          Pregătire
  • Spălăm şi curăţăm cepele şi ficăţeii.
  • Tăiem cele două cepe în fâşii subţiri, pregătim o oală sau o tigaie cu ulei, călim la foc mediu, iar după câteva minute, (când se înmoaie ceapa) adăugăm şi ficăţeii.
  • După ce s-au rumenit ficăţeii (avem grijă să amestecăm pentru a nu se lipi de margini), punem vinul şi usturoiul tocat, măslinele şi condimentele.
  • Lăsăm câteva minute pe foc, iar după ce s-au înmuiat ficăţeii, preparatul este gata.
 

Să aveţi poftă!