🍲 Ingrediente pentru o oală de 5 litrii:
- 1 sfeclă roșie mică;
- 300 gr carne de vită;
- 3 linguri de oțet;
- 1 morcov;
- 1 ceapă mare;
- 1 ardei;
- 2 cartofi mici sau 1 mare;
- 1/2 păstârnac;
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui;
- 1 legătură de leuștean;
- zeama de la 2 lămâi;
- 1 ou;
- 200 gr suc proaspăt de roșii;
- 1 lingură pastă de tomate;
- 1 lingură cu vârf de orez;
- sare, piper.
Pasul 1- Legumele: Curățăm și spălăm legumele. Răzuim păstârnacul, tăiem ceapa, ardeiul, sfecla și cartofii în cubulețe, feliem morcovul. Curățăm de coajă câteva roșii coapte și le dăm prin blender, sau folosim suc de roșii direct de la conservă.
Pasul 2- Apa la fiert: Punem apă la fiert într-o oală mică pentru ciorbă, dar lăsăm aproximativ 1/3 din ea fără apă. Între timp:
Pasul 3- Carnea: Spălăm și tăiem în cuburi carnea de vită. Punem puțină apă la fiert într-un alt vas, adăugăm carnea atunci când apa începe să fiarbă, oțetul, puțină sare și piper. Lăsăm 10 minute la fiert. Se va forma o spumă deasupra, o îndepărtăm cu o lingură de fiecare dată. (fierberea separată în oțet, înmoaie carnea de vită, numai bine pentru ciorbiță).
Pasul 4 - Oala de ciorbă: Călim zarzavatul într-o tigaie cu ulei de floarea soarelui, numai pentru 3-4 minute. Adăugăm peste apa ce fierbe în oala pentru ciorbă. Punem și sfecla roșie (din câte am observat, sfecla fierbe mai greu decât cartoful, depinde și de dimensiunea în care este tăiată, așadar așteptăm să fiarbă puțin sfecla, înainte să punem și cartofii). "Pescuim" carnea din vasul cel mic, și o adăugăm la ciorbiță. Odată ce cartofii și sfecla s-au fiert, punem și sucul de roșii și pasta de tomate. După aproximativ 10 minute, adăugăm orezul, sare și piper după gust, zeama de lămâie și pregătim oul.
Pasul 5 - Să dregem ciorba: Batem oul într-un castronel și turnăm cu ajutorul unui polonic câte puțină zeamă de ciorbiță, în timp ce amestecăm cu o furculiță (astfel evităm să facem o omletă în oala de ciorbă). Avem grijă să amestecăm și când adăugăm amestecul la ciorbă. Mai lăsăm câteva minute și adăugăm leușteanul tocat mărunt, apoi oprim focul.
Să avem poftă! |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu