Ingrediente:
🍰 300 gr prune;
🍰 4 ouă;
🍰 5 linguri cu vârf de făină;
🍰 10 linguri de zahăr;
🍰 1 plic zahăr vanilinat;
🍰 1/2 esență de rom;
🍰 coaja de la o lămâie.
Pregătire:
Folosim pentru acest tort, același vas rezistent termic, încă de la pasul 1, de preferat să nu fie cu fundul detașabil, deoarece se poate scurge zahărul ars.
Pasul 1- Caramelizare: Punem vasul pe aragaz la foc mic, adăugăm 6 linguri de zahăr și amestecăm până se topește și devine auriu. Odată ce s-a topit, rotim cu mare grijă vasul în aer, astfel încât să ajungă lichidul uniform pe pereții săi. Lăsăm 2-3 minute deoparte, până pregătim prunele.
Pasul 2- Prunele: Spălăm prunele, le rupem pe jumătate (cu mâinile este cel mai ușor), scoatem sâmburii și le așezăm cu interiorul direct pe zahărul ars. Putem avea chiar și două straturi de prune, pentru o aromă mai intensă. Punem vasul la cuptor, la 180 de grade, până încep să se înmoaie prunele, pentru aproximativ 15 minute.
Pasul 3- Blatul: Separăm gălbenușurile de albușuri, frecăm gălbenușurile cu 4 linguri de zahăr și batem albușurile spumă. Adăugăm gălbenușurile îndulcite, esența de rom, coaja de lămâie, zahărul vanilinat peste albușurile bătute, amestecăm ușor cu o spatulă și începem să adăugăm făina treptat, amestecând de sus în jos.
Pasul 4- Tortul: Adăugăm compoziția pentru blat, peste prunele caramelizate și lăsăm tortul la cuptor pentru aproximativ 25 minute, până se va coace blatul. Când este gata, răsturnăm cu mare grijă tortul pe un suport/tavă, pentru a avea prunele deasupra (să nu îl lăsați să se răcească înainte de a răsturna, deoarece se va întări zahărul ars și nu îl veți mai putea răsturna ușor, dacă totuși îl lăsați, țineți vasul pe aragaz la foc mic, pentru câteva secunde pentru a topi zahărul)
După ce se va răci, putem orna cu frișcă, sau putem servi tortul cu o cupă de înghețată sau smântână. Este delicios oricum!
Yummmmmm! Recomandare: Puneți două straturi de prune, nu unul cum am pus eu! Gustul va fi senzațional! Varianta cu piersici și mere, intr-o formă de chec: |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu